Özellikle içinde bulundugumuz pandemi döneminde bagisikligimizin güçlü olmasi hiç süphesiz büyük önem tasiyor. Öyle ki bagisiklik sistemi güçlü olan kisiler kendilerini bakterilere, virüslere ve birçok yabanci maddeye karsi koruyor. Acibadem Bakirköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Sila Bilgili Tokgöz; bagisiklik sisteminin yanlis beslenme aliskanliklari, alkol ve sigara kullanimi, hareketsizlik, düzensiz uyku ve hava kirliligi gibi etkenlerden olumsuz etkilendigini belirtirken, bunlarla basa çikabilmek için çorbalarin gücünden de mutlaka faydalanmak gerektigini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmani Sila Bilgili Tokgöz, Covid-19’a karsi vücut direncini artirmada fayda saglayan 5 kis çorbasini tarifleriyle anlatti; önemli uyarilar ve önerilerde bulundu.
Bal kabagi; alfa-beta karoten ve A vitamini içerigi sayesinde bagisiklik sisteminin destekleyicisidir. Içerisinde bulunan yüksek posa bagirsak sagligini korur. Alinan bu posa mideyi daha geç terk ettigi için de daha uzun süre tokluk saglar. Çorbanin içerisine kükürtlü bilesiklerden zengin içerigiyle bir kalkan görevi gören sogan ve sarimsak da eklemeyi unutmayin.
Tarifi: 7-8 adet küp dogranmis (yaklasik 300 gr) bal kabagini, 1 adet dogranmis kuru sogan ve 2 dis sarimsagi bir tencereye koyun. Zeytinyaginda hafif soteledikten sonra üzerine 2.5 su bardagi su ilave edin. Kaynadiktan sonra karisimi homojen olmasi için blenderdar geçirin. Ardindan içerisine 1 su bardagi süt ekleyip 1 tasim daha kaynatin. Ocaktan indirmeden tuz ve karabiber ilave edin. Istege göre muskat rendesi, zencefil de ekleyebilirsiniz. Sicak su ile kivamini ve yogunlugunu damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Son yillarda saglik üzerindeki pek çok etkisinin bilim dünyasinca kanitlanmasiyla tüketimi artan zerdeçal, bunu içerisindeki kurkumin maddesine borçlu. Bu sayede iltihaplanma giderici ve önleyici etkisi bulunuyor. Herhangi bir saglik sorunu bulunmayan tüm bireyler günlük olarak 1-2 kasik zerdeçal tüketerek bagisiklik sistemlerini güçlendirebilir ve enfeksiyon hastaliklarini daha kolay atlatabilir.Demir, magnezyum ve saglikli yag asitleri açisindan zengin olan zerdeçal, gribe karsi da önemli bir kalkan görevi görüyor.
Tarifi: 1 adet (400 gr) tavukgögsünü 1 litre su ile içerisine 3 dis sarimsak koyarak yaklasik 40-45 dakika haslayin. Hasladiktan sonra suyunu ayirip tavuklari didikleyin. Ayri bir tencerede 1 yemek kasigi un ve 1 yemek kasigi tereyagini 1 dakika kavurun, kavurduktan sonra yavas yavas tavuk suyu ekleyin. Içine 2 yemek kasigi tel sehriyeyi de ilave ederek pisirin. Dilediginiz miktarda limon suyunu ve 1 yumurtanin sarisini bir kapta karistirin, kaynayan tavuk suyundan bir kepçe alarak ilistirip yavas yavas çorbaya ilave edin. Didiklenmis tavuklari ekleyip 5 dk daha kaynatin. En son 1 tatli kasigi toz zerdeçali, tuz ve karabiberi ekleyerek servis edin.
Kereviz, pirasa, brokoli, ispanak, havuç tam kis sebzeleri. Mevsimine uygun beslenmek isteyenler bunlardan lezzetli bir sebze çorbasi yapabilirsiniz. Düsük kalorili, su içerigi yüksek ve lif orani oldukça fazla bir sebze olan “kereviz” içerdigi C vitamini, A vitamini ve fitokimyasallar sayesinde bagisiklik sistemini güçlendirir ve vücudu daha dirençli hale getirir. Pirasa, güçlü bir antioksidan olan “polifenol” içerir. Bu antioksidanlar vücudumuzda bulunan ve çesitli kronik hastaliklara zemin hazirlayan serbest radikallere karsi koruma saglar. Brokoli içerdigi sulforan maddesi sayesinde antioksidan aktivite göstererek bagisikligi destekler. C vitamin ve E vitamini bir arada içerdigi için bagisiklik sisteminin etkin savasçilarindan biri. 1/2 bardak pismis ispanak 21 kaloridir, 1 gramdan az yag içerir. Diyetle alinan potasyumun en iyi kaynaklarindandir. Içerisinde ayrica C vitamini lif ve karotenoidler vardir. Havuç, A vitaminince zengin bir besindir. Yapilan bilimsel çalismalar; A vitamini eksikliginin bagisiklik sisteminde bozulmalara yol açtigini, bunun da enfeksiyon hastaliklarinin ilerlemesini hizlandirdigini ortaya koyuyor.
Tarifi: 2 adet pirasa, 1 küçük boy kereviz, 1 parça kereviz sapi, 1 demet küçük boy brokoli, 6-7 adet kök ispanak, 1 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 2 dis sarimsak ve 1 orta boy sogani temizleyip ayiklayin. Küçük küçük dogradiktan sonra tüm malzemeleri tencereye koyun. Üzerine 1,5 litre su ilave edin. Orta ateste bütün sebzeler yumusayincaya kadar pisirin. Içerisine 2 yemek kasigi zeytinyagi ekledikten sonra süzgeçten ya da blenderdan geçirin en son tuz ve karabiber ekleyin. Üzerine nane veya kirmizi biber ilave ederek servise hazirlayabilirsiniz.
Doganin mucizevi besinlerinden zencefil asiriya kaçmamak kosuluyla üst solunum yolu enfeksiyonlari ve gripten koruyor. Bunun yani sira öksürüge de iyi gelir, balgam söktürücü etki gösterir ve mide bulantisina da faydali. Ancak asiri tüketimi gaz, mide yanmasi gibi sorunlara neden olabiliyor.
Tarifi: 2 su bardagi kirmizi mercimegi ayiklayip yikayin. Bir tencerede 2 yemek kasigi zeytinyaginda 1 adet küp küp dogranmis sogani 3-4 dakika soteleyin. Ardindan 2 dis ince dogranmis sarimsaklari ve 1 parça (2.5 cm) dilimlenmis taze zencefilleri de 1 dakika soteledikten sonra içerisine 1 su bardagi et suyu ve 4 su bardagi su ekleyip kaynayincaya kadar pisirin. Ardindan kirmizi mercimekleri ekleyip yaklasip 25 dk yumusayana kadar pisirin. Pisen karisimi blenderdan geçirin, gerekirse sicak su ile kivami açin, en son tuz ve karabiber ekleyin. Kisnis yapraklariyla süsleyip servis edebilirsiniz.
Anadolu mutfaginin vazgeçilmezi tarhana, içerdigi domates, yogurt, biber sayesinde besleyici oldugu kadar bagisikligi da güçlendirici bir çorba olarak karsimiza çikiyor. B vitamini içerigi yüksektir. Ancak içerisine giren beyaz un hiç azimsanmayacak kadar çoktur. Beyaz un elde ederken bugday tanesi kabuk, liflerinden, tüm faydali kismindan ve hatta ruseyminden ayristiriliyor, dövülüp ögütülüyor. O yüzden tarhana yaparken beyaz un yerine tam bugday unu kullanin. Besin degerini arttirmak için pisirirken içine süt ve kiyma ekleyin. Bitkisel protein severler, nohut veya kuru börülce ilave ederek de protein içerigini arttirmis olursunuz.
Tarifi: 5 yemek kasigi toz tarhanayi 1 su bardagi su ile islatin. 100 gr yagsiz kiymayi 2 yemek kasigi zeytinyaginda suyunu salip çekene kadar kavurun. Kiymanin rengi tamamen degistiginde içerisine 2 dis dogranmis sarimsak 1 tatli kasigi toz biber ekleyip 1 dakika daha kavurun. Ardindan suda bekleyen tarhanayi, 1 su bardagi sütü, 1 su bardagi et suyunu ve 2 su bardagi su ilave ederek koyulasana kadar pisirin. Kivami koyu olursa 1 su bardagi daha sicak su ekleyebilirsiniz. En son tuz ve kekik ekleyip ocaktan alip servis edebilirsiniz.