COVID DÖNEMINDE YALNIZLIGI AZALTAN PROJE!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Gençlerin ve ileri yastakilerin birbirlerine ihtiyaci var”

Güncel 4.09.2021 16:33:22 0
COVID DÖNEMINDE YALNIZLIGI AZALTAN PROJE!

Üsküdar Üniversitesi ve Darülaceze Baskanligi’nin paydaslari oldugu, Gençlik Projeleri Destek Programi kapsaminda Gençlik ve Spor Bakanligi tarafindan desteklenen “Destegim Seninle Her Yerde Darülaceze Gönüllüler Projesi”nin 6 ay süren atölye ve egitimleri tamamlandi. 

Tedavisel Beyin Haritalama ve Nöroteknoloji Dernegi’nin yürütücülügünü üstlendigi projenin Darülaceze Baskanligi’nda gerçeklestirilen kapanis programina Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Baskani Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Darülaceze Baskani Hamza Cebeci, Üsküdar Üniversitesi Rektör Danismani Prof. Dr. Deniz Ülke Aribogan, Proje Koordinatörü Dr. Ögretim Üyesi Zeynep Gümüs ve Proje Danismani Dr. Ögretim Üyesi Nebiye Yasar katildi. Projede yer alan Darülaceze sakinleri ve gönüllü ögrencilerin de katildigi programda, egitim ve atölye süreçlerini yansitan özel film gösterimi yapildi. Sanat Terapisi Atölyesine de katilan Dr. Ögretim Üyesi Tugba Aydin Öztürk, programda konuklara Türk Sanat Müzigi dinletisi sundu. Öztürk’ün dinletisi begeniyle takip edildi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Gençler ve tecrübe sahibi insanlar bir araya geldi”

Destegim Seninle Her Yerde Darülaceze Gönüllüler Projesi’nin Covid döneminde gerçeklestirilmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Aslinda bu proje ile ‘Covid döneminde sosyal proje mi olur?’ diyenlerin kulaklarini çinlatmak istiyorum. Bu projenin en dikkat çekecek özelliklerinden birisi de pandemi döneminde ögrencilerimiz ile tecrübe sahibi güzel insanlarin bir araya gelmesi ve bir seyler üretmesi oldu. Ayni zamanda Covid döneminde çekilen büyük yalnizligi azaltmis olmalari çok kiymetliydi. Hem amaçlari hem de iyi zamanlama açisindan gerçekten iyi bir fikirdi ve çok isabetli oldu.” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Gençler ve yaslilarin birbirine ihtiyaci var”

Proje filmini izledikten sonra Darülaceze’yi ve kurucusu Sultan Abdülhamit‘i rahmetle andigini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan,  sözlerine söyle devam etti:

“Genellikle bakiyoruz yeni kusakta vefa bir semt adi veya bir bozaci adi olarak biliniyor. Ama vefa bir semt adi degilmis, vefa bir degermis. Bu degeri yasatmak isteyen ve bu degeri hayata geçirmek isteyen genç gönüllüler varmis. Her insanin hikayesi de kendisine özel ve o hikayenin hepsi büyük bir tecrübe sonucu ortaya çikiyor. Gençlerin anlama yasi ile ileri yastakilerin anlama yasi birbirine çok örtüsüyor. Birisi hayat yolculuguna baslarken yolculugun basinda digeri hayat tecrübesinden olusmus çok ileri bir safhasinda. Iki tarafin da birbirine ihtiyaci var. Birisinin hayat tecrübesini paylasmaya ve anlatmaya ihtiyaci var. Mantiksal zeka tekildir, gelenekler çok degismez ama duygusal zeka çoguldur ve degisebilir. Bu özelligi duygusal zekayi gelistirmek konusunda ileri yastaki bireylerden genç yastakilere çok büyük bir tecrübe aktariminda ise yariyor. Genç kusaklarin da bu tecrübelerden yararlanmaya ihtiyaci var.” 

Darülaceze Baskani Hamza Cebeci : “Yabanci ülkeler bizi örnek aliyor”

Darülaceze’de insanlarin birbirlerine kabalik seklinde degil gönülden destek verdiklerini belirten Darülaceze Baskani Hamza Cebeci, “Buradaki manevi atmosfer ve huzur da iste bu gönüllülükten kaynaklaniyor. Bunu baska ülkelerden gelenler de görüyorlar ve keske bizde de böyle olsa diye açikça ifade ediyorlar. Pandemiden kisa bir süre önce bir gün Alman heyeti geldi. Baslarinda su an 85 yasinda olan eski emniyet müdürü, esi ve yanlarinda Türk kökenli bir vatandas vardi. Onlarin sadece 4 tane endüstri bölgesinde bin 500 yasliya hizmet veren huzur evi vardi. Geneline baktigimizda da 235 bin nüfus ve 39 huzur evi oldugunu söylediler. Orasi hep bitmis, çare ve çözüm ariyorlar. Biz de genelde batiyi örnek aliriz ama onlar bizlerle is birligi yapmak istiyorlar. Bizim ilke ve inanç ilkelerimiz bu alanda örnek olmamizi gerektirir ve onlara yardimci olacagiz.” dedi.

Prof. Dr. Deniz Ülke Aribogan: “Gençleri hayata dokunduramiyoruz”

Projenin bir sosyal sorumluluk ve gönüllülük projesi oldugunu belirten Üsküdar Üniversitesi Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Deniz Ülke Aribogan, “Biz üniversite hocalari açisindan da çocuklarimiza yepyeni bir dünyayi tanitma projesi oldu. Gençleri yetistirirken egitim alaninda anaokulundan üniversiteye kadar güzel bilgilerle donatiyoruz, onlara kitaplardan ögrendigimiz ya da yasadigimiz bazi seyleri aktarmaya çalisiyoruz ama onlari hiçbir zaman hayata dokunduramiyoruz. Bu çok ciddi bir problemimiz. Prof. Dr. Nevzat Tarhan hocamiz bu konuda çok büyük bir inisiyatif aliyor. Ögrencilerimizin hayata dokunan, hayatin her asamasinda neyin nasil sekillendigini, nasil cereyan ettigine dair bilgileri içinden alabildigi ortamlarin yaratilmasi bizler için çok önemli. Biz bir köprü kurmaya çalistik.” dedi.

Dr. Ögr. Üyesi Zeynep Gümüs: “Proje ile gönüllülüge dikkat çekmek istedik”

Destegim Seninle Her Yerde Darülaceze Gönüllüler Projesi’nin Koordinatörü Üsküdar Üniversitesi Dr. Ögretim Üyesi Zeynep Gümüs, projedeki temel hedeflerinin toplum içerisindeki üniversite ögrencileri ile ileri yastaki bireyleri bir araya getirerek gönüllülüge dikkat çekmek oldugunu belirterek sözlerine söyle devam etti:

“Projemiz çesitli atölyelerimiz ve egitim modüllerimizden olustu 60 Darülaceze sakini ile Üsküdar Üniversitesi Psikoloji bölümünden 40 gönüllü ögrencinin katilimi ile 6 ay sürdü. Öncelikle ögrencilerimizi yasli bireylerle birlikte olabilmek adina bir ay boyunca çesitli egitimlerden geçirdik. Yasliliga adaptasyon ve aktif yaslanma, yaslilarla iletisim, yaslilik psikolojisi gibi birçok dersi aldilar. Akademi de atölyelerimiz basladi. Atölyelerimiz, sanat terapisi atölyesi, ileri yas yazarlar atölyesi, müzik atölyesi ve bir de kisa belgesel çekim atölyesinden olustu. En fazla ilgi gören atölyelerimizden biri sanat terapisi atölyesiydi ve orada liderlik yapan, bize eslik eden, muhtesem degisimleri görmemize yardimci olan Dr. Volkan Demir’e tesekkür ediyoruz. Ileri yas yazarlar atölyesinde ise yasli bireylerimizin yasam öykülerinden, siirlerinden olusan çok güzel bir öykü kitabi çikarttik.”

Dr. Ögr. Üyesi Nebiye Yasar: “Yasli nüfusun toplam nüfusa orani yüzde 9,5”

Destegim Seninle Her Yerde Projesi’nin gönüllülük temasi üzerine kurulmus model bir proje oldugunu ifade eden Dr. Ögretim Üyesi Nebiye Yasar, “Projeye baslamadan önce istatistiki veriler üzerinde koordinatörümüz Zeynep Gümüs ile çalismistik. Istatistiklere göre yasli nüfus olarak kabul edilen 65 yas üzeri, su an dünyada iki kat artis gösterdi. Özellikle ülkemizde son bes yilda yüzde 22,5 artarak 2020 yilinda 7 milyon 953 bin 555 kisi oldu. Yasli nüfusun toplam nüfusa orani yüzde 9,5 ve yasli nüfus siralamasinda ülkemiz 167 ülke arasinda 66. sirada yer aliyor. Istanbul’da ise 65 yas üstü 1 milyon 79 bin 196 kisi yasiyor. Türkiye için bu veri gerçekten üzücü.” dedi ve sözlerini söyle sürdürdü:

“Türkiye’de 1 milyon 478 bin 346 yasli birey tek basina yasiyor. Yasli nüfusun oraninin en yüksek oldugu il Sinop, en düsük oldugu il ise Sirnak. Yüz yas üzeri yaslilarin en çok yasadigi illerden biri de Istanbul’dur. Gerçekten bakildiginda hepimiz biliyoruz ki yaslilik, yasamin sorgulandigi ancak ögrenme ve gelismenin devam ettigi bir dönemdir. Insanin kesfettigi noktalarin en güzel anlayip aktardigi bir dönem ve yaslilikla birlikte elde edilen bütün tecrübeler ancak böyle güzel projelerle aktarilabiliyor ve böyle gönüllü güzel gençlerle de gelecek nesillere aktariliyor. O halde yaslilarimiz bizim gerçekten degerlerimiz. Degerlerimiz de, kültür varliklarimiz çok geç olmadan böyle güzel iliskileri projelendirerek böyle güzel ortamlari daha da çogaltmaliyiz.”


Çarşamba 24 ° / 12.4 °
Perşembe 24.5 ° / 13.6 °
Cuma 31.5 ° / 17 °