DEGER VE TAKDIR ALDATMAYI ÖNLÜYOR!

Evlilik ve iliskilerin bazilarinda yasanan aldatmanin, pek çok nedeni olabilecegini belirten uzmanlar, iliskilerin gelismesi ve sürdürülebilir olmasi için sürekli ilgiye ve beslenmeye ihtiyaci oldugunun altini çiziyor.

Güncel 18.11.2021 18:54:29 0
DEGER VE TAKDIR ALDATMAYI ÖNLÜYOR!

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Dilara Aloglu, bazi evliliklerde görülen aldatma konusuna iliskin degerlendirmede bulundu.

Duygusal yoksunluk görülebiliyor

Uzman Klinik Psikolog Dilara Aloglu, kimi evliliklerde ve iliskilerde aldatmanin görülebildigini belirterek “Aldatmalarin yasandigi iliskilerde, taraflardan birinin duygusal yoksunluk içerisinde oldugu, ihtiyaçlarinin giderilmesinde sorunlarin yasandigi, kisinin kendi alanina saygi duyulmadigi, sinirlarin, alanlarin olusturulmasina imkân taninmadigi ve bir tarafin sürekli talepkâr bir tutum içerisinde oldugu siklikla görülmektedir.” dedi.

Iliskilerin ilgiye ve beslenmeye ihtiyaci vardir

Iliskilerin gelismesi ve sürdürülebilir olmasi için sürekli ilgiye ve beslenmeye ihtiyaci oldugunu kaydeden Dilara Aloglu, “Kisilerin karsilikli olarak kendilerini degerli ve güvende hissetmeleri önemlidir. Gündelik yasamin telasi içerisinde kendilerini kaybeden ve iliskilerini ihmal eden bireyler, bu tür duygusal ihtiyaçlari karsilamakta da güçlük çekerler. Iliskinin karsilayamadigi ihtiyaçlarin disaridan aliniyor olmasi, sevgi ve ilgi gösteren birine karsi koyulamaz hale gelmesine ve aldatmaya zeminin olusturulmasina neden olabilir.” uyarisinda bulundu. 

Aldatmanin pek çok nedeni olabilir

Uzman Klinik Psikolog Dilara Aloglu, spesifik olarak bilinen baska aldatma sebepleri arasinda asagidaki nedenlerin de yer aldigini söyledi:

Esler arasinda var olan iletisim problemleri, kisilerin dis dünyaya daha fazla yatirim yapmasina ve giderek eslerinden uzaklasmalarina neden olabilir.

Rutin hayatin ve iliskinin içerisinde kalmak, partnerlerden birinin bu durumdan sikilmasina ve farkli heyecanlar pesinde olmasina neden olabilir. 

 Intikam almak ya da cezalandirmak için de aldatma olabilir

Iliskilerdeki taraflardan biri, digerinin canini acitacak ya da rahatsiz edecek bir davranista bulunabilir. Buna karsilik olarak es partnerine karsi yogun bir öfke, kizginlik ve kirginlik hisseder, ardindan da intikam almak ve cezalandirmak amaci ile aldatma eyleminde bulunabilir. Iliskinin içerisinde öfke uyandiracak meseleler kisilere göre degiskenlik gösterebilir. Kimi yeterince ilgi görmedigi için aldatirken, kimi de aldatildigi için intikam almak istiyor olabilir. 

 Cinselligin kalitesi önemlidir

Çift terapilerinde de esas alinan evlilik doyumu için en önemli etkenlerden bir tanesi, cinsel doyumun da olmasidir. Cinsel yasantida doyumsuzluk, hem kadini hem de erkegi baska bir partnere yöneltebilir. Yasanan cinselligin sikligi kadar kalitesi de önemlidir. 

 Bu dönemler riskli olabilir

Hamilelik veya dogum sonrasi dönemlerin de riskli dönemler oldugu bilinmektedir. Bunun nedeni ise erkegin cinsel ihtiyaçlarinin hormonel birtakim nedenler dolayisi ile kadin tarafindan reddediliyor olmasi veya erkegin esini cinsel açidan çekici bulmamasi ya da artik anne oldugu için onu kutsallastirmasi gibi nedenlerden dolayi erkek baska bir partnere yöneliyor olabilir.

Yapilan çalismalar 22 yasindan önce evlenen kadinlarin ve 24 yasindan önce evlenen erkelerin daha çabuk bosandigini göstermektedir. Erken yaslarda yapilan evliliklerde taraflarin yaslarinin ilerlemesi, hayata, iliskilere farkli açidan bakilmasi ve yasadiklari hayatin içerisinde yeterince tatmin olunmamasi nedeni ile de bir baska kisiye yöneldikleri siklikla görülmektedir.

Farkli bir hayat yasama isteginden de kaynaklanabilir

Uzman Klinik Psikolog Dilara Aloglu, aldatmanin her zaman iliski içerisindeki sorunlardan da kaynaklanmayabilecegini belirterek sunlari söyledi:

“Örnegin menopoz ya da andropoz denilen bazi yas dönemleri de aldatmalara neden olabilmektedir. Kisiler bu dönemlerde hayatlarini tekrar gözden geçirerek istediklerinin çogunu yapamadiklarini, hayallerini gerçeklestiremediklerini görürlerse hayatlarinda degisiklik yapmaya ve o ana kadar yasadiklari hayattan farkli bir hayat yasamaya baslayabilirler. Ya da mükemmel giden bir iliski olsa dahi baglanma ile iliskili olarak yasanan bilinçdisi korkular ve kaygilar nedeni ile kisi, birlikte oldugu kisiyi kaybetme ve ondan vazgeçme riskini göze alabilir. Bu duruma örnek olarak Issiz Adam filmindeki basrol oyuncusu verilebilir. Duygusal iliski kurmaktan ve bu tarz bir durumla karsi karsiya kaldiginda hizlica o durumdan uzaklasan bir karakter oldugunu hepimiz bilmekteyiz.” 

Sorunlar mutlaka konusulmalidir

Uzman Klinik Psikolog Dilara Aloglu, sevilen kisi tarafindan reddedilmenin, dislanmanin veya yok sayilmanin biyolojik düzeyde herkes tarafindan bilinen ve evrensel aciya sebep olan bir durum oldugunu söyledi. Dilara Aloglu, “Bu tür durumlarin konusulmamasi, ifade edilmemesi veya kendiliginden ya da zamanla düzelecegine dair inanislar sadece ihtiyaçlarin bastirilmasina ve süre sonra da patlak vermesine neden olmaktadir.” diye konustu.

Aldatmanin önlenebilmesi için ne yapilabilir?

Uzman Klinik Psikolog Dilara Aloglu, “Tüm bu anlatilanlardan yola çikarak aldatilmanin önlenmesi için çiftlerin birbirlerine deger vermesi ve hak ettikleri takdirin gösterilmesi, birlikte kaliteli vakit geçirmeleri, iliskilerine de kendilerine de zaman ayirmalari oldukça önemlidir. Saglikli iletisim, böylelikle beklentilerin dile gelmesini saglayacak ve karsilanmasini kolaylastiracaktir.” tavsiyesinde bulundu. 


 


Salı 22.6 ° / 8.9 °
Çarşamba 24 ° / 12.4 °
Perşembe 24.5 ° / 13.6 °