GENÇLERDEKI ÖFKE DEPRESYON HABERCISI OLABILIR

Gençlerde görülen depresyon belirtilerinin yetiskinlerde görülen belirtilerden farkli olabilecegini belirten uzmanlar, özellikle öfke duygusunun öne çiktigini vurguluyor.

Sağlık 25.03.2022 18:50:43 0
GENÇLERDEKI ÖFKE DEPRESYON HABERCISI OLABILIR

Ergenlik döneminde riskli davranislarin arttigina dikkat çeken uzmanlar, intihar egilimlerine karsi dikkatli olunmasi uyarisinda bulunuyor. Çocugun ebeveynleri ile olan iliskisinin önemine dikkat çeken uzmanlar, çocuga ihtiyaç hissettigi anda yaninda olacagi mesajinin verilmesini öneriyor. 

Gençlerdeki depresyon belirtilerinin, yetiskinlerde görülen depresyon belirtileriyle farklilik gösterebildigini kaydeden Uzman Psikolog Serkan Elçi, en büyük farkin öfke oldugunu söyledi.


EN BÜYÜK FARK ÖFKE DUYGUSUNDA

Uzman Psikolog Serkan Elçi, “Yetiskinlerde depresyon belirtileri arasinda mutsuzluk, keyifsizlik belki de aglama görülürken, gençlerde gördügümüz depresyon belirtilerindeki en büyük fark bu sefer kendisini öfke ile de gösterebiliyor. Öfkelendigi zamanlarin kontrolünde güçlük çeken gençler, tepkilerini daha somutlastirarak vermektedir. Yetiskin formumuz öfkeyi kabul edilebilir bir duygu olarak görürken, gençlerde tepkisel davranislarin da bulunmasi muhtemeldir. Hissetmis olduklari üzüntü, kaygi, mutsuzluk veya umutsuzluk gibi duygular da öfkeli davranislarla kendini gösterebiliyor, bu sefer aileler de çocuklarinin duygularini anlamakta güçlük çekiyorlar.” dedi.

Özellikle ergenlik döneminde bireyin çesitli duygulari bir arada yasadigina dikkat çeken Uzman Psikolog Serkan Elçi, “Bu dönemde gençler, bir olay üzerine hem üzüntü hem öfke hem de kaygi hissedebilir. Bu durum, hangi duygunun hangi davranisa uygun oldugunu henüz yapilandiramamasindan ve var olan fizyolojik degisimleri henüz kabullenememesinden kaynaklaniyor. Hem kendi bedeni ile yeniden tanismak hem de dis dünya ile olan iliskilerini yeniden yapilandirmakla mesgul oluyorlar. Bu dönemde hayatiyla ilgili meslek seçimi gibi önemli kararlar da vermekteler. Hangi meslegi yapacagini, hangi alana yönelecegini belirleyecegi bir dönemden bahsediyoruz. Oldukça zorlu geçen bu süreçte tabii ki gençlerin depresif belirtiler göstermesi oldukça muhtemeldir.” dedi.


AGIR DEPRESYONDA INTIHAR RISKINE DIKKAT

Agir depresyonda gencin intihara dahi yönelebilecegi uyarisinda bulunan Uzman Psikolog Serkan Elçi, “Gençlik döneminde zihin ve hormonlarin farkli çalismasi nedeniyle intihara yönelme gündeme gelebilir. Bu dönemde çocuklarin ve gençlerin ebeveynleri olarak onlarin sürekli olarak yaninda olmak elbette önemlidir ancak çocugun ihtiyaci oldugu zaman ya da ihtiyaç duydugu anda anne ve babasina ulasabilmesi oldukça kiymetlidir.” diye konustu.


Gencin çocukluk döneminden çikip ergenlik dönemine girdigi zaman fiziksel olarak anne ve babasina ihtiyaci kalmamasina karsin ruhsal ihtiyacin ömür boyu sürdügünü ifade eden Uzman Psikolog Serkan Elçi, “Gencin anne ve babasina olan ruhsal ihtiyaçlari ömür boyu devam etmektedir. Sürekli olarak ‘Bir derdin mi var? Sorunun mu var? Anlatmak ister misin? Günün nasil geçti? Hiçbir sey paylasmiyorsun’ gibi söylemler yerine, ‘Sen her ihtiyaç duydugunda ben senin yanindayim, konusmak istedigin her ne var ise ben hep buradayim’ mesajini çocuga vermek gereklidir.” dedi.

KENDI BEDENI VE KENDI HAYATI HAKKINDA KARAR VERMEK ISTIYOR

Ergenlik döneminin özel kosullari nedeniyle bu dönemde depresyonda olan bireyin kendine zarar verme ihtimalinin arttigini kaydeden Uzman Psikolog Serkan Elçi, “Buradaki temel sebep ise ‘Beden benim bedenim, hayat benim hayatim’ demeye basliyorlar. Bu düsüncelerle beraber ailesinin karsi geldigi seyleri yapmaya baslayabilir. Bu da aslinda ailesine karsi gelmekten çok, kendi bedeni ve kendi hayatinin kararlarini kendi vermek istediginden kaynaklanmaktadir.” diye konustu.


Uzman Psikolog Serkan Elçi, bu nedenle özellikle ebeveynleri tarafindan ergenlik ve gençlik döneminde çocuga ihtiyaç duydugu her an yaninda olmak ve ona yol arkadasligi etme mesajinin verilmesi gerektigini vurguladi.


 


Salı 22.6 ° / 8.9 °
Çarşamba 24 ° / 12.4 °
Perşembe 24.5 ° / 13.6 °