IZMIR OYUN SEKTÖRÜNDE BASKENT OLACAK

Modern dünyada yasanan gelismeleri Türkiye'ye yaymayi kendine amaç edinen Izmir Enternasyonal Fuari, degisen dünya kosullarina ayak uydurdu. Bu sebeple bilisim ve girisimcilige yatirim yapti.

Güncel 13.09.2021 15:12:08 0
IZMIR OYUN SEKTÖRÜNDE BASKENT OLACAK

Izmir fuari'nda oyun girisimcilerine tam destek 

Fuar kapsaminda, 9-12 Eylül 2021 tarihleri arasinda teknoloji ve oyun festivali düzenlendi. Festivalde, Next Game Startup Girisimcilik Yarismasi’nin finalistleri de beli oldu. Toplam 72 takim ve 122 kisinin katildigi yarismanin birinci takim Playumm, ikinci takim The Pack Studios, üçüncü takim ise Secred Games oldu. Ödül törenine, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer katilarak finalistleri tebrik etti. 


Oyun sektöründe yer almak isteyen genç girisimcilerin basarili oyun startuplari kurmalarini saglayan ve onlari profesyonellestirerek dünyaya açilmalarina öncülük etmeyi amaçlayan Intel ESL Oyun Festivali, Izmir Enternasyonal Fuari çatisi altinda düzenlendi. Festival kapsaminda konsol turnuvalari, Magara Game Jam ve Digi Gaming Seminerleri ile çesitli etkinlikler yapildi. Fuarda ayrica, Next Game Startup Girisimcilik Yarismasi’nin finalistleri belli oldu. Yarisma kapsaminda Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan kazananlara toplam 60 bin Türk Lirasi ödül verilirken; Digi Game tarafindan ise 150 bin Türk Lirasi degerinde pazarlama ve operasyon destegi saglandi. AWS (Amazon Web Services) sartlarini saglayan tüm yarismacilara ise 25 bin dolara kadar AWS Activate kredisi verilecek. 

Izmir oyun sektöründe baskent olacak

Digi Gaming Seminerlerinde genç oyuncularla bir araya gelen Yemeksepeti Espor Pazarlama Uzmani Aren Ünal, “Izmir’de olmasi benim için heyecan verici. Etkinlik hem oyunculara hem de katilimcilara ders niteliginde. Bir diger sevindiren taraf da Izmir’in hem espor hem de oyun sektörüne öncü olmasi… Izmir’in oyun sektöründe bir baskent olacagini düsünüyorum. Bizim bu tarafta ögrenmemiz gereken hala çok sey var. Sektör bes yilda bir anda büyüdü. Çünkü bes yil önce esporu çok konustugumuz bir alan yoktu. Su an geldigimiz noktada büyük markalar kitleleri, dogru okuyup, dogru hareket etmeye çalisiyorlar. Dolayisiyla buradaki toplulugun çok farkindalar. Çünkü büyük markalar için aslinda hem onlari gelistirecek, hem de kitlelere seslenebilecekleri alanlar bunlar. Espor çok gelisecek özellikle Türkiye’de. Biz burada üzerimize düseni en iyi sekilde yapmaya çalisiyoruz. Sektöre ilgi duyan gençleri Türkiye’ye yarayacak sekilde motive etmek ve ayni zamanda entegre etmek bizim için çok önemli. Bu tarz etkinliklerde Türkiye’nin önde gelen takimlarinin hayranlariyla birlikte bulunmasi, genç arkadaslarimizin önünü açacak. Güzel bir farkindalik oldu” seklinde konustu. 

 

“Izmir’in ev sahipligi yapmasina çok sevindim”

STEAM oyun platformu pazarlama müdürü olan Serdar Baran Ates, 2014 yilindan beri STEAM’de küçük ve büyük oyun gelistiricilere marketing destegi sunmaya basladigini belirtti.

 

Ates, “Önceden baskalarinin oyunlarini satiyordum. 2017’de ilk defa kendi oyunumu satarak tecrübemi arttirmaya basladim. O zamandan simdiye kadar 100 den fazla oyuna hem yayinlanma asamasinda hem marketing ve diger birçok asamada yardimci oldum. Birçok Türk oyun firmasina destek verdim. Suanda da destek vermeye devam ettigim firmalar bulunmaktadir” dedi. Baran Ates, “ Izmir’in böyle bir organizasyona ev sahipligi yapmasina çok sevindim. Burada birçok oyun gelistirici yetenekler var. Herkes bu tarz bir etkinlik bekliyor. Birbirleriyle tanisabilecekleri, kendilerini ifade edebilecekleri, oyunlarini yerelden globale tasiyabilecekleri firsatlar bekliyorlar. Böyle bir organizasyona katilmak benim için çok güzeldi” diye konustu.

 

“Kuleizmir’de danismanlik hizmetimiz olacak”

Serdar Baran Ates, “Kule Izmir’de danismanlik hizmetimiz olacak. Türkiye’de bilgisayar oyunu yapan kim varsa hepsine her alanda destek olmak ve bu oyunlari global seviyeye tasimak istiyoruz. STEAM içerisinde kaybolup gitmelerini istemiyoruz. Elimizden gelen destegi bütün Türk oyun firmalarina ya da bu isi ekip olarak yapan ama sirketlesememis yeteneklere de yardimci olmak istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladi.

 

Oyun sirketleri Izmir Enternasyonal Fuari’nda

Funmoth Games kurucu ortagi ve CEO’su Dogukan Yelseli ile diger kurucu ortagi ve COO’su Tolga Öztürk 90. Izmir Enternasyonal Fuari’nda bu yil ilk defa yapilan ‘ESL Gaming Fest’ ile ilgili görüslerini dile getirdi.

 

Dogukan Yelseli, “Daha genç yastaki gençlere tavsiyem bu yönde atilim yapmalari, korkmamalari. Ben sirketi ilk kurdugumda 21 yasindaydim. Bazi seyler yasanilarak ögreniliyor. Girisimci hissiyati denilen bir sey var. Bugün de sirketi hala o startup ruhuyla yönetiyoruz. Bugün de tavsiyem denemeden bilemeyiz. Kesinlikle denesinler” dedi.

 

“Izmir, Türkiye’nin oyun baskenti olmaya çalisiyor”

Yelseli, Izmir’in Türkiye’nin oyun baskenti olmaya çalistigini belirterek, “ABD’nin San Francisco’su  nasilsa Izmir’de ülkede bunu yapmaya çalisiyor. Izmir’de ciddi anlamda çok basarili stüdyolar çikti. Senelerdir Istanbul’dan da, Ankara’dan da önce Izmir zaten bu olayi gerçeklestiriyordu. Böyle devam ederse buraya ciddi anlamda akin olacagini ve Istanbul’da olan bir stüdyonun bile buraya tasinacagini düsünüyorum” diye konustu.

 

“Fuar gerçekten çok keyifli”

Funmoth Games CEO’su Yelseli, “Fuar gerçekten çok keyifli. Özellikle bu dönemde ilaç gibi geldi. Buradaki ekipler ciddi anlamda bir girisim yapmislar ve çok basarililar. Onlar için çok sansli bir etkinlik” diyerek sözlerini noktaladi.

 

“Buradaki gençlerin önü açik”

Funmoth Games COO’su Tolga Öztürk, “Buradaki gençlerin önü çok açik. Bu tarz etkinlikler onlara gerçekten faydali oluyor. Bugün sadece bu etkinlik ve fuar için geldik. Çok keyifli geçiyor. Sirketlere, buradaki etkinliklere destek verilmeye devam edildikçe burada istihdam da artacaktir. Bunun bölgesel olarak da ekonomiye katkisi olacaktir. Oyun sektörü de en çok paranin, yatirimin döndügü bir alan. Izmir’in bu misyonunu çok degerli buluyorum” dedi.

 

“Böyle etkinliklere destek verilmesi çok önemli”

Ludus girisim stüdyosunda yönetici olarak görev yapan Ismet Göksen, ‘Buradaki ortam gerçekten çok güzel. Burayi görünce insan mutlu oluyor. Böyle etkinliklere destek verilmesi çok kiymetli. Türkiye genç nüfusa sahip olan bir ülke ve biz Ludus olarak da suna inaniyoruz: Bu genç kitleye ne kadar çok destek olursak o kadar çok basari hikâyesi ortaya çikar’ diye konustu.

 

Kültürpark ve fuar

Weplay Ventures yatirim direktörü Burak Yilmaz; Izmir’in çok sevdigi bir sehir oldugunu, Kültürpark ve fuarin, Izmir’in en güzel parçalarindan biri oldugunu belirtti.

 

Yilmaz, “Izmir’de böyle bir yerde oyun hakkinda bu etkinligin yapilmasi çok umut vadedici bir olay. Çok güzel bir rüzgâr yakaladik. Yaklasik 3-4 yildir çok güzel yatirimlar geliyor, girisimler kuruluyor. Oyun dünyasi belki de en basarili oldugumuz sektörlerden biri. Bunu dogru yönetip bir ileriye tasimak hepimiz için çok kiymetli. Burada verilen destekler çok önemli. Bu yüzden IZFAS’in verdigi destekle böyle bir ortamin yaratilmasi çok önemli” seklinde konustu.  

 

Oyun girisimcileri kuleizmir açilisi için gün sayiyor

Küresel büyüklügü 170 milyar dolar olan oyun sektöründe 16’nci sirada olan Türkiye’nin en büyük espor oyun festivali, 24-25-26 Eylül 2021 tarihlerinde fuarizmir’de yapilacak. Oyun sektöründe yer almak isteyen genç girisimcilere profesyonellesme olanagi sunacak kuleizmir’in açilisi ise, festival kapsaminda 24 Eylül Cuma günü gerçeklestirilecek.   

 


Çarşamba 24 ° / 12.4 °
Perşembe 24.5 ° / 13.6 °
Cuma 31.5 ° / 17 °