Düzenli egzersiz ve bilinçli yapilan sporun kalp sagligi açisindan faydali oldugunu belirten Prof. Dr. Bahri Akdeniz, “Hareketsiz yasam kalp sagligi açisindan risk faktörüdür. Kalp sagligini korumak için düzenli egzersiz yapilmali. Fakat bilinçsiz yapilan spor, faydadan çok zarar getirir” dedi.
Düzenli ve bilinçli sekilde yapilan egzersiz, kalp sagligini koruyarak uzun ve kaliteli bir yasam imkani sunuyor. Egzersiz yapan bireylerde kan yagi profilinde, vücut agirligi, kan basinci ve kan sekerinde düzelmeler görülürken, hipertansiyon, seker hastaligi, koroner kalp hastaligi, kemik erimesi, depresyon ve hatta bazi kanser türlerinin gelisime riskini azaliyor. Tüm olumlu etkilerine ragmen bilinçsiz yapilan sporun ölümcül sonuçlarinin olabilecegi söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Bahri Akdeniz, ailesinde genç yasta kalp krizi geçiren veya ani kalp durmasi olanlar ile 50 yas üstü kisilerin risk grubunda oldugunu söyledi.
Egzersiz sirasinda yasanan ani tansiyon düsmesi, bayilma ve kalp durmasinin altinda henüz teshis edilememis kalp sorunlari olabilecegini ifade eden Akdeniz, “Spor sirasinda meydana gelebilen olumsuzluklara, gençlerde daha çok kalbin elektriksel aktivitesi ile ilgili kalitimsal ritim bozuklugu ve kardiyomiyopati denilen yapisal kalp hastaliklari en sik neden iken, 40’li yaslarda bu durum kendini kalp krizi ve ani kalp durmasi olarak kendini gösteriyor. Spor öncesinde esneme ve germe hareketleri yapilmali, kardiyo ile vücut isitilmalidir. Çünkü isinmadan yapilan spor, kalpte ani yüklenmeye neden olur. Koroner damar hastaligi olanlarda kalp krizine, ani kalp durmasina neden olarak ölümcül sonuçlar yaratabilir. Spor, yasa uygun sekilde kalbi yormadan yapilmalidir” dedi.
SAGLIK KONTROLÜ YAPTIRIN
Spor yapmak isteyen bir kisinin, herhangi bir kalp hastaligi olmasa bile uzman hekime danismasi gerektigini vurgulayan Akdeniz, “Gençler, ortaokul lise çaglarinda okul ya da spor kulüplerinde spor yapmaya basliyor. Bu nedenle aileler, spor hayatinin basindaki çocuklarinin kalp sagligini düsünmeliler. Ailesinde kalp hastaligi hikayesi olanlar risk grubu içerisindedir. Bu nedenle tüm yas gruplarinda spor yapmadan önce mutlaka kalp muayenesi ve EKG taramasi yaptirilmalidir” diye konustu.
SPORU ABARTMAYIN
Saglikli bir yasam ve kalp sagliginin korunmasi için tempolu yürüyüsü öneren Akdeniz, sözlerini söyle sürdürdü: “Kalp sagligini korumak için haftada 5 gün, 30’ar dakikalik tempolu yürüyüsler faydali olacaktir. Ancak spor aktivitesini abartmamali, egzersizler sirasinda nefes nefese kalinmamalidir. Bu durum faydadan çok zarar getirir. Ayrica spor yaparken gögüste sikisma, yanma ve nefes darligi ortaya çikarsa spor faaliyeti hemen birakilmali ve vakit geçirmeden uzman hekime danisilmalidir.”