Karsiyada'da Zeynep Aslan bisiklet parkuru açildi

Karsiyaka'yi spor ve bisiklet kentine dönüstürme vizyonuyla çalismalarina yön veren Karsiyaka Belediyesi, bir ilke daha imza atarak kente bisiklet parkuru kazandirdi. Parkurun açilisi törenle gerçeklestirildi.

Kültür Sanat 29.07.2022 10:13:17 0
Karsiyada

Karsiyaka’yi spor ve bisiklet kentine dönüstürme vizyonuyla çalismalarina yön veren Karsiyaka Belediyesi, bir ilke daha imza atarak kente bisiklet parkuru kazandirdi. Parkurun açilisi törenle gerçeklestirildi. 

Yali Mahallesi 6436 Sokak’ta 2 bin 500 metrekare alan üzerine insa edilen parkura, yaklasik 2 yil önce hayatini kaybeden Karsiyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü bisiklet takimi sporcusu Zeynep Aslan’in adi verildi. 

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan açilis töreninde Yali Mahallesi Muhtari Ugur Babat konusma yapti. Konusmasinda bir anektod paylasan Babat, “Bir seyleri yapmak yerine ileri bir zamana erteliyoruz, ileri zamanlari yasamaya baslayinca daha ileri bir zamana erteliyoruz. Artik erteleyebilecegimiz zaman kalmadiginda vazgeçiyoruz. Hemen bu yanimizdaki parkuru lütfen sadece bisiklet parkuru olarak düsünmeyin. Burasi yapilabilecek bir çalismayi ileri bir zamana ertelemeyenlerin eseri. O yüzden baskanimiza ve emegi geçen herkese çok tesekkür ederim” dedi.


“INSAN HAYATI DEGERLIDIR”

Izmir’de baslayip dünyanin dört bir yanina yayilan ‘Süslü Kadinlar Bisiklet Turu’nun yaraticisi, organizatör Sema Gür ise konusmasinda su ifadelere yer verdi: “Bugün bu parkuru Zeynep ile birlikte açamiyorsak sebebi çok derinlerde sakli. Sebebi derin, çözümü ise yetkililer isterse çok hizli olabilecek bir sorun bu. Kural tanimazligin, siddetin önlenmesine odaklanmak yerine buna maruz birakilanin neredeyse suçlandigi bu sistemin sonuçlarini yasiyoruz. Bisikletli ölümlerinin de kadin cinayetlerinin de altinda yatan ortak bir algi sorunu var. Insanlar olaylar karsisinda ‘Bisiklet tepesinde ne isi varmis’, ‘Ne isi varmis orada’ diye tepki vermek yerine bu olaylari nasil durdurabiliriz sorusuna odaklandiginda, herkes elini tasin altina koydugunda; herkes kural tanimazligin karsisinda, magdurun yaninda durdugunda çözüm çok hizli gelecektir. Bizler bu toplumda insan hayatinin degerli oldugunu avaz avaz haykirmaya devam etmek zorundayiz. Yetkililer sorumlulugu kabul edip bu yasadiklarimizi önlemek için saglam hukuksal temeller attiginda biz neseyle, hayattaki arkadaslarimizla beraber bu parklari açmak isteriz. Bize kendimizi degerli hissettiren Karsiyaka Belediyesi’ne çok tesekkürler. Sevgili Zeynep’e de selam olsun.” 

Konusmanin ardindan bisiklet sporcusu Zeynep Aslan’in öz geçmisi okundu. Açilis töreninde Zeynep Aslan’in aile fertleri de yerini aldi. Aile fertleri adina Zeynep Aslan’in Babasi Resat Aslan konusma yapti. Kizinin adinin bu sekilde yasatilacak olmasindan sükran duydugunu belirten Aslan, “Bizim ailemiz çok genismis, bu kadar büyük oldugunu hiç tahmin etmiyordum; sag olun, var olun. Yaramiz gerçekten çok derindir. Son iki yilda 300’ün üzerinde bisikletli yasamini yitirdi. Maalesef kanunlar da adaleti saglama konusunda yetersiz kaliyor. Bize böyle anlamli bir jest yapan Karsiyaka Belediye Baskani’miz ve belediye personellerinin her birine sonsuz sükranlarimi sunarim” ifadelerini kullandi.


“BISIKLET KENTI KARSIYAKA”

Karsiyaka Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay ise Zeynep Aslan’i andigi konusmasinda Karsiyaka’nin bisiklet kenti oldugunu vurgulayarak su ifadeleri kullandi: “Bugün üzüntüyle beraber bir sevinci yasiyoruz. Iki yil önce yasanan o kötü olayda Karsiyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü bisiklet takimi sporcusu Zeynep Aslan’i kaybettigimizi hatirliyor ve üzülüyoruz. Ama bu olaydan dersler çikarirken kaybettigimiz insanlari yasatmak için isimlerini bu veya benzeri tesislere vermek bizim için önemli bir görev. Bu görevi yerine getirmenin huzurunu ve mutlulugunu yasiyoruz. Sevgili Zeynep'i rahmetle anarken yakinlarina tekrardan sabir diliyorum. Belediye baskani oldugum ilk günlerde bu gördügünüz alana temizlik islerinde görevli bir grup arkadasimizla beraber saha temizligi yapmaya geldik; bakimsiz, molozla yigili bir alandi. Burada bir seyler yapmayi düsündügümüzde ortaya bu kadar güzel bir seyin çikacagini ben de düsünmemistim. Burada ilk yaptigimiz Macera Parki Izmir’de çocuklarin vakit geçirmekten en çok hoslandigi alan oldu. Yine karsisina Izmir’de kendi türünde ilk olan bu parkur yapildi. Bunu hayal etmek bile bizim için çok özel bir seydi. Gençler ve çocuklarimiz için çok sey yapmak zorundayiz. Bu nedenle burasi bizim için çok anlamli bir tesis. Yaptirdigimiz kamuoyu arastirmasina göre Türkiye’de bisikletin insanlarin günlük yasamda en fazla hayatinda oldugu kent Karsiyaka. Yani Karsiyaka bir bisiklet kenti.”


“TAMAMEN BELEDIYE IMKANLARIYLA YAPILDI”

Parkurun belediye çalisanlari tarafindan tamamen belediye imkanlariyla yapildigini dile getiren Baskan Tugay konusmasina söyle devam etti: “Biz bu parkuru yapmak için bir müteahhit arastirdigimizda yaklasik 20 milyon TL civarinda bir teklif aldik. Bu da bize fazla geldi ve kendimiz yapalim dedik. Karsiyaka Belediyesi’nin kahramanlari olan çalisanlarimiz ile birlikte Park ve Bahçeler Müdürü’müz Halit Bey’in de ‘Baskanim biz bunu yapariz, merak etmeyin’ demesi üzerine yaptik. Burasi aylarca çalisilarak, tamamen belediye çalisanlari ve belediye imkanlariyla yapildi. Bize maliyeti de 750 bin TL oldu. Böyle mesai arkadaslarina sahip oldugum için çok gururluyum. Karsiyaka Belediyesi personelleri sahada ter dökerek, emek vererek bu kentin her seyine, her kurusuna sahip çikiyorlar. Onlarla olmak onurdur, sereftir; huzurunuzda her birine tesekkür ediyorum. Karsiyaka’da görevimiz sürdügü, sizlerin güzel destegi oldugu sürece benzer onlarca, yüzlerce tesisi hep beraber açalim.”


NEFES KESEN GÖSTERI

Baskan Tugay’in konusmasinin ardindan Zeynep Aslan’in ismini tasiyan tabelanin açilisi gerçeklestirildi. Daha sonrasinda ise parkur, nefes kesen anlara sahne oldu. Karsiyakali BMX sporcusu Ismail Emre Dalgiç mini bir gösteri gerçeklestirdi. Dalgiç bisikletiyle sergiledigi figürler ile izleyicileri adeta büyüledi. Katildigi yarismalarda Avrupa ikinciligi gibi önemli basarilar elde eden Dalgiç, kente böyle bir parkur kazandirdigi için Karsiyaka Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay ve belediye personellerine tesekkür etti. 

EGLENCE, HEYECAN VE SPORUN ORTAK NOKTASI

Profesyonel sporcularin kullanimi ile birlikte bisiklet sporuna yeni baslamis gençlerin kendilerini gelistirmesi için yapilan Zeynep Aslan Bisiklet Parkuru, aksiyon tutkunlarinin yeni adresi olacak. Eglencenin, heyecanin ve sporun bulusacagi parkura; IZBAN duragina da yakinligi sayesinde Izmir’in dört bir yanindan gelen gençler rahatlikla ulasabilecek.   

IZMIR’DE ILK VE TEK 

Zeynep Aslan Bisiklet Parkuru’nda 243 metre uzunlugunda pist bulunuyor. 800 metrekare asfaltla kaplanmis olan alan, gece ve gündüz kullanima uygun halde dizayn edildi. Parkurun aydinlatma islemleri ile birlikte tribünü de tamamlanarak kullanima uygun hale getirildi. Ayrica alanin bitkilendirilmesinde 11 palmiye, 20 adet ihlamur agaci, sarmasiklar ve yer örtücüler kullanildi. Bunun yani sira parkin yesil alanlari bin 700 metrekare çim ile kaplandi. Parkur sahip oldugu özelliklerle Izmir’in ilk ve tek bisiklet parkuru olma niteligi tasiyor.



Salı 22.6 ° / 8.9 °
Çarşamba 24 ° / 12.4 °
Perşembe 24.5 ° / 13.6 °