OKULA DÖNÜSTE ÇOCUKLAR UYUM SORUNLARI YASAYABILIR

Okula dönüs zamani yaklasirken birçok ebeveyn çocuklari için endise ediyor, okulda neler yasayacagini düsünüyor. Doktor Takvimi uzmanlarindan Uzman Klinik Psikolog Ilkim Seray Kilinç, bu dönemi çocugu ve kendini için kolaylastirmak isteyen ebeveynler için

Güncel 23.08.2021 20:21:49 0
OKULA DÖNÜSTE ÇOCUKLAR UYUM SORUNLARI YASAYABILIR

Içinde bulundugumuz süreçte her birimiz yasayis biçimimizi, aliskanliklarimizi, is ve sosyal hayatimizi çogu zamanda kendimizi yeniden düzenlemek, sürece uygun hale getirmeye çalistik. Henüz hiçbir sey bilmezken evden çikmamaya, kendimizi ve sevdiklerimizi mütemadiyen korumaya çalistik. Tüm bu süreçte her birimiz bazi zamanlarda çok yorulduk, halimizin kalmadigini hissettik belki… Belki de o kadar yiprandik ki, kendimizi bile unuttuk, erteledik, öteledik… Fakat simdi öyle bir zaman dilimine yaklastik ki tüm anne baba olma sorumlulugumuz üzerimize geldi oturdu… Ebeveyn olmak zor zanaat; çabalamak, emek vermek, kosulsuz kabul etmeyi gerektiriyor. Çogu zaman bilmedigimiz sorularla burun buruna bogusuyor, maruz birakiliyor ama yine de sabirli davranmak durumunda kalabiliyoruz. Çünkü sabir, ebeveyn olmanin hamurunda var.

Tüm pandemi sartlarina ragmen, ertelemedigimiz neredeyse tek varliklar sahip oldugumuz çocuklarimiz… Elimizden geldigince her isteklerini pandemi dinlemeden gerçeklestirmeye çalistik. Neredeyse tüm egitim ögretim yili boyunca tüm egitim hayatlarini yalnizca çocuklar online olarak degil; ebeveynlerde onlarla beraber bilgisayarin, tabletin basinda derse baglanmaya çalisarak, sinav takvimini kontrol ederek geçirdiler. Peki, kocaman bir yil boyu evden geçirdigimiz dönemin sonunda okula yüz yüze döndügümüzde nasil olacak, nelerle karsilasacagiz? Doktor Takvimi uzmanlarindan Uzman Klinik Psikolog Ilkim Seray Kilinç anlatiyor.

Kayginizi çocuga yansitirsaniz ona da asilarsiniz

Uzm. Kln. Psk. Kilinç, bu dönemde evde çocuklarina araliksiz olarak okulda maskesini çikarmamayi, ellerini sürekli yikamasini hatirlatan ebeveynlerin çocuklarin da birer birey oldugunu unutmamasi gerektigini söylüyor: “Çocuklarimizin da kendi düsünceleri, istekleri ve hayatta ettigi mücadelelerle ögrendikleri seyler var. Bu asamada ebeveyn olarak duydugumuz kaygiyi onlara ne kadar yansitirsak, belki de kayginin ne demek oldugunu bile bilmeyen çocuklarimiza bunu istemeden de olsa asilamis olabiliriz. Lütfen bu esnada kendiniz kontrol ederek asil siz ne hissediyorsunuz, bunu anlamaya çalisin. Çocuklar ebeveynlerini yansitan birer aynadir, sizin korku ve endiseleriniz onun üzerinde cereyan edebilir.”

Çocugunuzun duygularini anlamaya çalisin 

Ders çalismak çocuklar için oldukça zor bir eylemken, evden çalismak ve hep ekran basinda olmak bu zorlugu nerdeyse birkaç kat fazlalastirdi. Üstüne bir de gidilen tatiller, yapilan seyahatler göz önünde bulundurulursa bu yil çocuklari daha fazla zorlanacaklari bir sene bekliyor. Bu asamada çocuklarin iletisim kurmakta zorlanabilecegini, kendini ifade etme sorunlari yasayabilecegini söyleyen Uzm. Kln. Psk. Kilinç, bunun olagan bir durum oldugunu ve yaklasik 17 aydir yalnizca aileleriyle yüz yüze iletisim kuran çocuklarin insanlarla bir araya geldiklerinde neyi, nasil, hangi ölçüde yapacaklari hakkinda bocalayabileceginin altini çiziyor. 

Bu noktada ebeveynlerin sabirli olmasi gerektigini belirten Uzm. Kln. Psk. Kilinç, “Zorlandigi halde, sizin onu anlamadigini düsünmesi isteyecegimiz son sey bile olmaz aslinda. Duygusal olarak anlamaya çalismak ve yalnizca hissettiklerini paylastiginizi gösterebilmek onlarla iletisim kurmamizin en önemli yollarindan biri haline gelebilir. Unutmayin ki; siz ebeveyn olarak zorlandiginizda onlar da en az sizin kadar zorlaniyor. Tüm duygular anlasilabilir ve hissedilebilir, biz yalnizca çocuklar anlamasin diye saklamaya çalisiriz. Süreç boyunca nasil beraber bir seylerin üstesinden beraber geldiysek çocuklarimizla; emin olun bunun da üstesinden onlarin duygularini paylasmaya ve anlamaya çalisarak baslayabilirsiniz” diyor.


Salı 22.6 ° / 8.9 °
Çarşamba 24 ° / 12.4 °
Perşembe 24.5 ° / 13.6 °