Sanathane Gösteri Sanatlari Merkezi Basmane'de açildi

Konak Belediyesi'nin Basmane'deki 200 yillik tarihi binayi ve avlusunu restore ederek kente kazandirdigi Sanathane Gösteri Sanatlari Merkezi'nin açilisi gerçeklesti.

Kültür Sanat 3.08.2022 10:33:30 0
Sanathane Gösteri Sanatlari Merkezi Basmane

Konak Belediyesi’nin Basmane’deki 200 yillik tarihi binayi ve avlusunu restore ederek kente kazandirdigi Sanathane Gösteri Sanatlari Merkezi’nin açilisi gerçeklesti. Bölge halkinin silah imalathanesi olarak kullanildigi için silahhane olarak adlandirdigi bina “Sanathane”ye dönüstü. Konak Belediye Baskani Abdül Batur, “Konak Belediyesi Sanathane Gösteri Sanatlari Merkezi, Izmir’in tarihi semti Basmane’ye yeni bir vizyon kazandiracak. Eminim ki, burasi kentimizin yeni bulusma mekânlarindan biri olacak.

Bu aksam açilisini gerçeklestirdigimiz yeni kültür sanat mekânimizla Izmir'e yeni bir merkez kazandirmanin gururunu yasiyoruz” diye konustu. Açilis törenine katilan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Konak Pier’den baslayip Kemeralti’ndan geçen ve Kadifekale’ye çikan tarihi aksa vurgu yapti ve “Bu güzelim cografyada atalarimizin biraktigi mirasa ve çocuklarimizin gelecegine sahip çikarak çok daha güzel bir memleketi hep beraber kuracagiz. Sanatla nefes almaya devam edecegiz” dedi.

Konak Belediyesi’nin 1800’lü yillarda konut olarak insa edilen, yakin geçmiste silah imalathanesi olarak kullanildigi için bölge halki tarafindan Silahhane olarak adlandirilan iki katli tarihi binayi ve avlusunu restore ederek kente kazandirdigi Sanathane Gösteri Sanatlari Merkezi düzenlenen törenle açildi. Ayni zamanda Konak Belediyesi’nin Kent Tarihi Birimini de barindiran merkezin açilisina ev sahibi Konak Belediye Baskani Abdül Batur’un yani sira Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer ve esi Izmir Köy-Koop Birlik Baskani Neptun Soyer, CHP Izmir Il Baskani Deniz Yücel, siyasi partilerin ilçe baskanlari, Izmir Il Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi, Izmir Esnaf Ve Sanatkarlar Odalari Birligi Baskani Zekeriya Mutlu, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, konsoloslar, basin temsilcileri ve gazeteciler, akademisyenler, oyuncu ve yönetmenler, birlik, oda ve dernek baskanlari, sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri ve sanatseverler katildi. Kisa film gösterimiyle baslayan açilis töreninin sunumunu ise Mülkiyeliler Birligi Dernegi Izmir Subesi Baskani Nazli Kayi gerçeklestirdi. 


Silahhane’den Sanathane’ye

Konak Belediyesi’nin sanata ev sahipligi yapacak, yeni bir çekim alani olusturacak merkezi Sanathane’nin açilisinda konusan Konak Belediye Baskani Abdül Batur, tarihi bir binayi daha kente kazandirmaktan onur duyduklarini belirtti. Baskan Batur, “Yerel yönetim olarak koruma ve islevlestirme bilinciyle çalismalarimizi yürütüyoruz. ‘Birlikte Konak’ diyerek çiktigimiz bu yolda Basmane’yi, özellikle de bu bölgeyi Izmir Büyüksehir Belediye Baskanimiz Tunç Soyer önderliginde, hemsehrilerimizle birlikte yasatma kararini aldik. Bu, seçim beyannamemizde de ortak olarak yer aliyor. Ayda en az bir, iki kez buradaki mahallelerde dolasiyoruz ve buradaki sikintilari asmaya çalisiyoruz. 1800’lü yillarda konut olarak insa edilen, yakin geçmiste silah imalathanesi olarak kullanildigi için bölge halki tarafindan Silahhane olarak adlandirilan iki katli tarihi binayi, belediyemizin çabalari sonucu kültür ve sanat merkezi olarak kente kazandirdik. Silahhane ismi hiç hos çagrisim yapan bir isim degil. Biz bu mekâni Silahhane'den Sanathane’ye dönüstürdük. Konak Belediyesi Sanathane Gösteri Sanatlari Merkezinin açilisini gerçeklestirmekten büyük onur duyuyoruz” diye konustu. 


Nostalji yasatacak

Baskan Batur Sanathane’nin bir dönemin unutulmaz etkinligi açik hava sinemalarinin nostaljisini yasatacak sekilde tasarlandigini ve bu kültürü yeni nesillere aktaracagini ifade etti. Sanathane’nin Basmane’de olmasinin ise ayri bir önemi oldugunu söyleyen Batur, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bir döneme taniklik etmis, Izmir’in yasam kültürünün unutulmaz açik hava sinemalarinin nostaljisini günümüze tasiyacak olan Konak Belediyesi Sanathane Gösteri Sanatlari Merkezi, Izmir’in tarihi semti Basmane’ye yeni bir vizyon kazandiracak. Eminim ki, burasi kentimizin yeni bulusma mekânlarindan biri olacak. Bu aksam açilisini gerçeklestirdigimiz yeni kültür sanat mekânimizla Izmir'e yeni bir merkez kazandirmanin gururunu yasiyoruz. Bu mekânin Basmane'de olmasi ise bizler için apayri bir önem tasiyor, çünkü Izmir'in kalbi Konak'ta mahalle kavrami ilk olarak 16. yüzyilin ilk yarisinda Basmane’de baslar. Izmir’in bir diger ilki de 1895 yilinda sinemanin icadindan sonra, bu topraklarda ilk film gösteriminin 1896 yilinin sonlarinda yine Izmir’de yapilmis olmasidir. Sinema kültürü 1950’li yillarda açik hava sinemalariyla bambaska bir boyut kazandi. Genellikle mahalle aralarinda yer alan yazlik sinemalar Izmirliler için sicak yaz aksamlarinda tercih edilen bir eglence halini aldi. 1970’lerde Izmir’deki açik havca sinemasi sayisi 85’lere çikti. ” 


Kültür ve sanata ev sahipligi yapacak

Sanathanenin açik hava sinemasinin yani sira sanatin birçok dalina ev sahipligi yapacagina da dikkat çeken Baskan Batur, merkezin Kent Tarihi Birimini de içinde barindirdigini belirtti. Öte yandan merkezde sanat kurslarinin da düzenlenecegini müjdeledi. 

Belediyenin öz kaynaklariyla yapildi

Baskan Batur, islevsel oldugu kadar göze de hitap eden tasarimiyla dikkat çeken merkezin bahçe bölümünün tamamen belediyenin öz kaynaklariyla yapildigini söyledi. Seyircilerin oturdugu banklarin belediyenin atölyelerinde yapildigini, yer dösemelerinde ise daha önceki yol ve kaldirim çalismalari sirasinda sökülen parke taslarinin kullanilarak ciddi tasarruf saglandigini açikladi. 


Sanata mekân olacak

Sanathane’nin Izmir’de sanatin yeni mekâni olacagini belirten Baskan Batur, “Sanat toplumlari gelistirir, birlikte yasama duygusunu artirir. Bireylerin birbirlerini anlamalarini saglar. Sanatçi, sanatini gerektiginde sanat için, baska bir zaman ise insanlik yararina yapar. Bulundugu toplumun sorunlarini dile getirerek, bu sorunlarin çözümü için topluma rehber olur. Sanathane binamiz iste bu yüzden önemli... Hem sanatçilarimiza sanatlarini sergilemek için mekân olacak, hem de kentlimizin kültür sanat hayatina, yasamdaki gelismesine katki saglayacak” diyerek Sanathanenin yüklenecegi önemli islevi vurguladi. 

Sanat ile uygarlik yolunda

Baskan Batur, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata verdigi önemi de bir kez daha hatirlatarak, “Bizler sanat ile uygarlik yolunda ilerlemeye devam edecegiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün o meshur sözünü asla unutmayacagiz; ‘Sanattan mahrum bir milletin hayat damarlarindan biri kopmus demektir’. Konak'ta sanatin ve sanatçinin ruhunu hep yasatacagiz” dedi.

Tarih günümüzle ve sanatla bütünlesiyor

Kemeralti’nin UNESCO Dünya Mirasi kalici listesine hazirlandigi, kent turizminin öneminin daha çok anlasildigi günlerde Konak Belediyesi olarak tarihi binalarin restorasyonu ve kente kazandirilmasina hiz verdiklerini belirten Batur, sunlari söyledi:

“UNESCO Dünya Mirasi listesine sokabilmek için Bakanligimiz, Valiligimiz, Büyüksehir Belediyemiz ve ilgili kuruluslarla omuz omuza çalisiyoruz. Dünya Mirasi olursa Tarihi Çarsimiz farkli yere gelecek, kent turizmi açisindan daha fazla katki saglayacak. Yine elimizden geldigince özellikle Büyüksehir Belediye Baskanimiz Tunç Soyer önderliginde ve Valiligimizle tarihi yasatma pesindeyiz. Kemeralti’nda iki tarihi binamizin daha restorasyonuna basliyoruz. Bu binalar da kentlimizin sanat kültür hayatina ve gelismesine hizmet edecek. Göreve geldigimizden bu yana 5 önemli tarihi yapiyi restore ettik ve kentlimizin hizmetine sunduk. Buraya çok yakin olan tarihi Killioglu Hamami’nin da restorasyonuna devam ediyoruz. Tarihi hamam da tamamlandiginda sanatin hizmetinde olacak.” 


Tunç Soyer: Gurur duydum

Açilista konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Sanathane Gösteri Sanatlari Merkezinin gurur kaynagi oldugunu ifade ederek “Abdül Baskanima hem çok tesekkür ediyorum hem çok gurur duydugumu ifade etmek istiyorum. Bu mekânin hazirlik çalismalari sirasinda gezdirmisti, gözlerime inanamamistim, buradan ne çikacak diye de çok heyecanlanmistim. Bitmis halini görmek son derece mutluluk verici. Sinema hakikaten hepimizin hayatinda unutulmaz anilar birakan bir sanat dali. Benim yasimdakiler gayet iyi biliyor; çocuklugumuzun, gençligimizin en tatli anlarina sahitlik ettigi bir sanat dali. Ve Izmir açik hava sinemalariyla çok iyi bilinen bir kentti. Çok sayida açik havasi sinemasi oldugunu biliyorum. Bu bölgede özellikle Izmir’e iz birakmis sinemalar var” dedi. 

Izmir’in kalbi olan tarihi aks

Konak Pier’den baslayip Kemeralti’ndan geçen ve Kadifekale’ye çikan aksin Izmir’in kalbi oldugunu ve burada tarihi gün isigina çikarmak için çalistiklarini belirten Baskan Soyer sözlerine söyle devam etti:

“Izmir, hiç tereddütsüz, dünyanin en güzel sehirlerinden biri. Ama Izmir’in içinde bir baska nokta var ki, o da Izmir’in denizden kapilarindan biri olan Pier ile baslar, Saat Kulesi, Kemeralti, Havra Sokagi, Agora, Ikiçesmelik ve Kadifekale’ye çikan aks… Bu aks aslinda Izmir’in kalbidir ve Izmir için kaldiraç olabilecek bir akstir; çünkü bu aks tarihin en büyük ve en eski açikhava alisveris merkezi olan Kemeralti’na ev sahipligi yapar. Ve Kemeralti’ni gün isigina çikarmak hepimizin boynunun borcu. Adeta Alaaddin’in sihirli lambasi gibi bodrumda tozlar içinde kalmis ve simdi o tozu silkeleyerek, onun içindeki gücü gün isigina çikarmak için bir yolculuk yapiyoruz. Bizim de üzerimize düsen bu konuda çok kritik noktalar var, bunlari gün isigina çikarmaya çalisiyoruz.”

Tarihi Agora’nin yanindaki katli otopark yikilacak

Yildiz Sinemasi’ni ve Biçakçi Han’i kamulastirdiklarini, orada da Sanathane benzeri bir yapiyi hayata geçirerek Izmir’in o hafizasini tazeleyeceklerini vurgulayan Baskan Soyer, “Ayni sekilde Ikiçesmelik’te devam edin Agora’nin yanindan Kadifekale’ye geldiginizde, 20 bin kisilik bir amfi tiyatroyu gün isigina çikarmak istiyoruz. Adeta kis uykusuna yatmis tiyatro gün isigina çikacak ve Izmirlilerle tekrar bulusacak, olaganüstü bir Körfez manzarasi esliginde yine Izmirlileri sanatla bulusturacak, ikinci bir Efes benzeri bir yapi ortaya çikacak” dedi. Soyer, tarihi Agora’nin yani basindaki katli otoparkin da yikilacagini müjdeleyerek sunlari ekledi:

“Agora’nin hemen yaninda katli otopark var biliyorsunuz; iki senedir yasal prosedürlerini tamamlayip yikmak için canla basla çalisiyoruz. Sonunda yikacagiz, mutlaka yikacagiz ve orasi bir kültür, arkeoloji parkina dönüsecek.”


Cumhuriyetin ikinci yüzyili UNESCO ile taçlanacak

Kemeralti’nin UNSECO yolculugunun önemine de dikkat çeken Baskan Soyer, Cumhuriyetin ikinci yüzyilini UNESCO ile taçlandirmak istediklerini ifade etti ve “Kemeralti’ni dünya mirasi listesine sokmak için bakanligimizla, valiligimizle, kültür turizm müdürlügümüzle birlikte bir çalisma yürütüyoruz. Ve diliyorum ki agustos ayinda bununla ilgili çok somut bir adim atacagiz. Cumhuriyet’in ikinci yüzyilina girerken de UNESCO markasiyla, adiyla taçlandiracagiz” dedi.

Sanatla nefes almaya devam edecegiz

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, basta Konak Belediye Baskani Abdül Batur olmak üzere Sanathanenin kentle bulusmasinda emegi geçenlere tesekkürlerini ilettigi konusmasini söyle sonlandirdi: 

“Bugün tüm bu heyecani yasamamiza vesile olan Abdül Baskanimiza ve onun çok kiymetli çalisma arkadaslarina huzurlarinizda çok kocaman bir tesekkür etmek istiyorum. Iyi ki varlar, iyi ki bu güzel yapiyi gün isigina çikardilar, Izmirlilerle bulusturdular. Her birine tesekkür çok ediyoruz, emeklerine saglik. Sanatla nefes almaya devam edecegiz. Kimse enseyi karartmasin, bu güzelim cografyada atalarimizin biraktigi mirasa ve çocuklarimizin gelecegine sahip çikarak çok daha güzel bir memleketi hep beraber kuracagiz.” 



Salı 22.6 ° / 8.9 °
Çarşamba 24 ° / 12.4 °
Perşembe 24.5 ° / 13.6 °