SU ALTI MIRASIMIZ, DEÜ'NÜN KATKILARIYLA GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nün bilimsel danismanliginda ve Bodrum Sualti Arkeoloji Müzesi baskanliginda Mugla'nin Datça ilçesinde yürütülen arkeolojik su alti kazisinda bulunan Osmanli savas gemisine ai

Güncel 11.09.2021 10:27:10 0
SU ALTI MIRASIMIZ, DEÜ

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nün Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi destegi ile yürüttügü 'Türk Batik Envanteri Projesi: Mavi Miras (TUBEP)' çalismasi kapsaminda yaptigi bilimsel çalismalar devam ediyor. Geçtigimiz dönemde Foça açiklarinda Koca Piri Reis Arastirma Gemisi ile yürütülen çalismalarda, 18. yüzyila ait oldugu degerlendirilen savas gemisi batigi kesfeden heyet; simdi de Mugla’nin Datça ilçesinde yürütülen arkeolojik su alti kazisinda 18. yüzyila ait oldugu düsünülen Osmanli dönemine ait bir savas gemisinin kalintilarina ulasti. Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy da DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nün bilimsel danismanliginda ve Bodrum Sualti Arkeoloji Müzesi baskanliginda yürütülen su alti kazisinda dalis yaparak, batik geminin son durumunu inceledi. 

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Harun Özdas ve batigin ayrintili plan çalismalarini yapan Dr. Ögretim Üyesi Nilhan Kizildag’dan bilgi alan Bakan Ersoy, su alti kazilarinda Türkiye’nin dünyada ilk sirada yer aldigini söyleyerek, “Kazi sürelerini artirmamiz, bu çalismalari tamamladiktan sonra da dalis turizminde daha popüler olmamiz gerekiyor. Yaptiklari çalismalar nedeniyle hocalarimizi tebrik ediyoruz. Yaptigimiz dalista askeri amaçla kullanilan bir gemi oldugunu gördük. Hocalarimiz kazi süreleri uzadikça daha güzel kesifler yapacaktir” diye konustu. 


PROJELER DEVAM EDECEK

Projenin bilimsel baskanligini yürüten DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Harun Özdas, ise 18. yüzyila ait bir Osmanli dönemi batigi bulduklarini ifade ederek, “Geminin, Tunus, Iskenderiye ve Istanbul’a ugradigini düsünüyoruz. Batikta yer alan eserlerin gün yüzüne çikarilmasi için çalismalarimiz sürüyor. Bilimsel ve teknik altyapisini üstlendigimiz bu projeyi Sayin Bakanimiz Mehmet Nuri Ersoy da ziyaret ederek bizlere çok büyük ayricalik gösterdi. Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi destegi ile Türkiye karasularinda yürüttügümüz projeler devam edecek” açiklamasinda bulundu. 

Üniversite olarak, Türkiye’nin su alti kültürel miras haritasinin olusturulmasina katki saglamaya devam edeceklerini söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, projeye emek veren DEÜ mensuplarina katkilarindan dolayi tesekkür etti. 

ÇOK SAYIDA ASKERI MÜHIMMAT BULUNDU

18. yüzyila ait bir Osmanli savas gemisine ait oldugu düsünülen batikta çok sayida askeri mühimmat bulundu. Yaklasik 24 metre uzunlugunda oldugu tespit edilen batik geminin içerisinde, humbaralar (el bombasi), tüfekler, kursun mermiler, barutluklar, patlamis demir top gülleleri ve bir kilica ulasildi. Ayrica, gemi personelinin kullandigi pipolar, kaseler, tabaklar, tahta ve metal kasiklar ile geminin mutfagina ait bakir kaplar ve kazanlar, alet kutusu ile seramik testi, amphora ve küp tarzi seramikler tespit edildi. 



Salı 22.6 ° / 8.9 °
Çarşamba 24 ° / 12.4 °
Perşembe 24.5 ° / 13.6 °