
Corona virüsle basarili bir sekilde mücadele eden Türkiye, hangi alanda, nasil normallesecek? Son dönemde en çok tartisilan konu bu… Bu kapsamda sektörler eylem planlarini yapti. Cari açigin ilaci olan turizm sektörü de kendi yol haritasini hazirladi. Kültür ve Turizm Bakanligi'nin önderliginde olusturulan eylem planina göre, oteller ve transfer araçlarina sertifika verilecek. Sertifikasyon çalismasinda otel lobisinden odalara, çalisanlarin alacagi egitimden açik büfe ve restoranlara, havuz ve plajdan toplanti odalarina kadar tüm detaylar yer aliyor.
Yeni plana göre, tüm transfer araçlarinda dezenfektanlar yer alirken, araçlarin yan koltuklari bos birakilacak. Otellere maksimum yüzde 60 doluluk izni verilecek. Otele gelen turiste eger maskesi yoksa maske temin edilecek. Turistin otele girisinde atesi ölçülecek. Resepsiyona sosyal mesafe çizgileri eklenecek. Tesis içindeki çesitli noktalara virüse karsi uyarici tabelalar ekleyecek olan oteller, farkli dillerde brosür ve bilgi notu da dagitacak. Lobiden katlara, asansörden koridorlara ulasilabilirligi kolaylastirmak için otelin çesitli yerlerine dezenfektanlar asilacak.

Tesis genelinde insan temasinin yogun oldugu yüzeyler, kapi kollari, dokunmatik ekranlar, kontrol panelleri, tezgâh üstleri, mola odasi/kafeterya, tirabzanlar, el yikama istasyonlari ve tuvaletler düzenli olarak dezenfekte edilerek kayit altina alinacak. Lobi, fuaye alanlarindaki bekleme, dinlenme ve oturma alanlarinda insanlarin etkilesimini ortadan kaldirmak üzere, koltuk ve sandalye sayilari en az seviyeye çekilerek gerekli sosyal mesafe isaretlemeleri yapilacak. Odalardaki su isiticilari, televizyon ve klima kumandalari turist otelden ayrildiginda dezenfekte edilecek. Odalar 12 saat bos birakilacak. Oda temizliginde görevli personel çalisirken kisisel koruyucu malzeme kullanacak.
Kültür ve Turizm Bakanligi'nin koordinasyonunda Saglik Bakanligi, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, Tarim ve Orman Bakanligi, Türk Standartlari Enstitüsü'nden (TSE) yetkililerinin yani sira sektör temsilcilerinin yer aldigi STK'lar da sertifikasyon sürecinde görev aldi.
Oteller, acil durumlar için de karantina alanlari olusturacak. Gelen turistte ates, öksürük vb gibi risk durumunun görülmesi halinde karantina alanina alinacak. Personel için bulasi önlemek için özel koruyucu kiyafetler bulundurulacak. Personele pandemiye karsi mücadelede nasil çalismasi gerektigi yönünde özel egitimler verilirken, personelin kullandigi ekipman, araç ve gereçler düzenli dezenfekte edilecek.
Restoranlarin giris bölümüne el dezenfektanlari konulacak. Restoran-kafe girisinde olasi yigilmalar dikkate alinarak sosyal mesafe araligi isaretlenmis, masalar arasina ise en az 1.5 metre mesafe birakilmis olacak. Ortak kullanimda olan çay/ kahve makinasi, sebil, içecek makinasi ve benzeri cihazlar kaldirilacak. Yemek masalarinda kullanilan tuz, baharat, kürdan vb. menaj takimlari ile seker gibi yardimci ürün ve malzemeler tek kullanimlik paketlerde sunulacak. Her sey dahil sistemiyle çalisan otellerde açik büfedeki yiyeceklerin sunumlari otel personeli tarafindan yapilacak. Yiyecekler öksürük, hapsirma riskine karsi cam bir panelde kapali sunulacak.
Yüzme havuzu, sezlonglar ve oturma alanlarinda sosyal mesafe kurallari uygulanacak. Yüzme havuzu suyundaki klor seviyesi açik havuzlarda 1-3 ppm, kapali havuzlarda 1ile 1.5 ppm arasinda tutulacak. Turistin havuza girmeden önce uymasi gereken kurallar ve dus almasi gerektigine yönelik uyarici tabela görülür bir yerde asilacak. Fitness salonu ve SPA alanlari bu sezon kapali olacak.
Bayram sonrasi yurt içi uçuslari, 12 Haziran'dan sonra da yurt disi uçuslari baslatmaya hazirlanan Ulastirma Bakanligi, sektörün en önemli kolunu da açmis olacak. Yurt disindan ilk uçuslar Türkiye'nin iki ana kaynak pazari olan Almanya ve Rusya'dan baslayacak. Ancak yeni plana göre uçuslar, iki ülke arasinda riski düsük sehirlerdeki havalimanlarindan ve sinirli olarak yapilacak.