ULUSLARARASI YEREL MEDYA ZIRVESI TAMAMLANDI

Türkiye'nin en büyük Uluslararasi Basin Merkezi'nde ilki düzenlenen Uluslararasi Yerel Medya Zirvesi; Izmir Gazeteciler Cemiyeti (IGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikasi (TGS) tarafindan gerçeklestirildi.

Güncel 15.06.2022 12:58:32 0
ULUSLARARASI YEREL MEDYA ZIRVESI TAMAMLANDI


Uluslararasi Yerel Medya Zirvesi iki günlük maratonunu tamamladi. Yurt içinden ve yurt disindan gazeteciler zirvede, yerel basinin sürdürülebilir yol haritasini çizdi.

Türkiye’nin en büyük Uluslararasi Basin Merkezi’nde ilki düzenlenen Uluslararasi Yerel Medya Zirvesi; Izmir Gazeteciler Cemiyeti (IGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikasi (TGS) tarafindan gerçeklestirildi.

Zirvenin ikinci günü, ‘Izmir Basini Konusuyor: Sürdürülebilir Gazetecilik ve Yeni Gelir Modelleri’ baslikli konferansta uzmanlar ve Izmirli medya temsilcileri gelecege dair görüslerini paylasti. Konferansin açilis konusmasini Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi yapti.

"KENDI MODELLERIMIZI YARATMALIYIZ"

IGC Baskani Dilek Gappi, “Teknoloji gelistikçe yeni firsatlar sundu. Ama firsatlarla birlikte birçok soru isareti de dogdu. En büyük açmazlardan biri olustu. Eskiden dogru, kaliteli ve iyi habercilik gelir getirebiliyordu. Ancak artik finansal açidan sikisiyoruz. Çok parçali özgür ve özerk medya yapisi karsimiza çikiyor. Yerel medya olusumlarinin her zamankinden fazla dayanismaya ihtiyaci var. Çesitlilik ve devamliligin üzerine gidip kendi modellerimizi kendi yaratmamiz gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

"ONLINE PLATFORMLARDAN GELIR ELDE EDILEBILIR"

NewsLabTurkey Temsilcisi ve Yasar Üniversitesi Ögretim Üyesi Dr. Anil Aba, NewsLabTurkey’in 2020 yilinda baslayan kuluçka programi hakkinda bilgi verdi. Medyanin dijitallesme ile degisen gelir modellerine dikkat çeken Aba, basili gazetelerin düsen tiraj sayilarina karsilik, dijital ortamdaki yayinlardan gelir elde edilmeye baslandigini söyledi. Aba, “Dijitale adapte olarak, online platformlardan gelir elde edebilirsiniz” dedi.


"KITLENIZI IYI TANIYIN"

Dijital Pazarlama Uzmani Gökhan Çakir ise dijital dünyaya entegre olan basinin sürdürülebilir gelir elde etmesi için izlemesi gereken yol haritasini çizdi. Hedef kitlenin dogru belirlenmesi ve kitleye göre özgün haberler üretilmesi gerektigini aktaran Çakir, bu içeriklerle hem sosyal medyadan hem de internet sitesinden gelir elde edilebilecegini aktardi. Çakir, “Yerel gazetecilik dogru kullanildiginda iyi bir trafik elde edilebilir. Özgün oldugunuzda da arama motorlari size gereken degeri verir” dedi. 

Yerel medya temsilcilerinin de görüslerini aktardigi ve çözüm yollari ürettigi toplantida, birlikte hareket edecek dayanisma agi öne çikti. 

“YEREL GAZETECILIK ÖNE ÇIKIYOR”

Uluslararasi Yerel Medya Zirvesi’nin ikinci oturumu ‘Harekete Geçmek Için Pozitif Bir Alan’ basligiyla Jacqui Park tarafindan gerçeklestirildi. Yerel medyada habere daha fazla zaman harcandigini belirten Park, “Yerelde yapilan haberlere bütün her seyi kapsamak yerine haberleri izleyenlerin beklentilerini bildiginiz için daha fazla zaman ayirabiliyorsunuz. Yerelle ulusal karsilastirildiginda, yerel bilgileri baska kaynaklardan edinebiliyor. Artik ulusal degil yerel gazetecilik öne çikiyor. Eskiden disardan içeri bir muhabirlik varken simdi tersi söz konusu” diye konustu. Yerel medyanin hasar gördügünü ifade eden Park, “Basarili medyanin merkezi dinleyici ve seyircisidir. Yerel basarili medyanin, misyonlarinin bilincinde olmalari, yazi isleri olarak sorumluluklarinin bilincinde olmasi, kitleleri kim ve bu kitleye nasil hitap ettiklerini bilmeleri güven sagliyor. Yaptiginiz sey toplumun ihtiyaçlarini gidermek için oluyor. Kitlenizle uyumlu olmaniz gerekiyor” dedi. ‘Güven’ kelimesinin yerel medyada önemli oldugunu aktaran Park, “Fark yaratan, basarili gazetecilikte önemli olan güven. Bölünmüs topluluklarda, bagimsiz gazeteciligi temsil ediyoruz demek” dedi. 

Türkiye’nin ilk yerel medya profilini çikardilar

Uluslararasi Yerel Medya Zirvesi’nin ikinci gününün ilk etkinligi, ‘Türkiye Yerel Medyasinin Demografik Profili’ adli sunumla basladi. MEDAR’dan Yunus Erduran ve Dilek Içten’in yaptigi sunumda pandemi süresinde baslayan arastirmanin sonuçlari grafik ve tablolarla paylasildi. Toplamda 3 bin 200 kurum üzerinden yapilan çalismada öne çikan detaylar hakkinda bilgi verildi. Öte yandan çalismanin sonuçlari için ‘https://yerelmedyavt.com/’ adli internet sitesi kuruldugu da belirtildi.


Salı 22.6 ° / 8.9 °
Çarşamba 24 ° / 12.4 °
Perşembe 24.5 ° / 13.6 °