Uzmanindan bayramda beslenme önerileri

Gaziemir Belediyesi'nde görev yapan Diyetisyen Selin Gürler Durmaz, Kurban Bayrami'nda beslenme, kurban etinin pisirilme yöntemleri ve saklanma kosullari hakkinda önerilerde bulundu.

Sağlık 8.07.2022 11:45:23 0
Uzmanindan bayramda beslenme önerileri

Gaziemir Belediyesi’nde görev yapan Diyetisyen Selin Gürler Durmaz, Kurban Bayrami’nda beslenme, kurban etinin pisirilme yöntemleri ve saklanma kosullari hakkinda önerilerde bulundu. 

Bayramda kilo aliminin önüne geçmek için yapilmasi gereken ilk sey saglikli bir kahvaltiyla güne baslamak oldugunun ve aksam yemeginden 1,5-2 saat sonra yürüyüs yapilmasi gerektiginin altini çizen Diyetisyen Selin Gürler Durmaz, kurban etinin pisirilmesi ve saklanmasi konusunda tavsiyelerde bulundu. Veteriner kontrolü olmayan ve uygun kosullarda kesilmeyen kurbanlardan tenya, sarbon, salmonella, türberküloz gibi hastaliklarin bulasma riski yüksek oldugunu ifade eden Diyetisyen Selin Gürler Durmaz, “Bayram günü kesilen etler hemen pisirilebiliyor. Ancak yeni kesilen hayvanin etlerindeki sertlik hem pisirme hem de sindirmede zorluk yaratir. Et 24 saat buzdolabinda bekletilmeden tüketilmemelidir. Etler dondurucuda saklanacaksa buzdolabinda, 1-2 hafta, derin dondurucuda daha uzun saklanabilir.

Etler çözdürülecekse de önce buzdolabi kismina indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen etler hemen pisirilmelidir. Pisirme yöntemi olarak haslama, firinda ve izgara yöntemleri kullanilmalidir. Kizartma ve kavurma yöntemleri tercih edilmemelidir. Kavurma yapilacaksa kuyruk yagi, tereyagi konmadan, kendi suyunda ve kisik ateste pisirilmelidir. Yüksek ateste etin yüzeyi birden katilastigi için isi etin içine ulasamaz. Etin dis kismi yanar ve etin suyu kaybolur. Mangal yapilacaksa kömürlesecek sekilde ve atese çok yakin pisirilmemelidir” diye konustu.  


Kronik hastalar dikkat

Diyabet, hipertansiyon, Gut, kalp-damar hastaligi ve böbrek hastaligi bulunan bireylere uyarilarda bulunan Durmaz, “Kronik hastaligi bulunanlarin, bayram olsa da kirmizi et tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kirmizi et iyi kaliteli hayvansal protein, demir, çinko, fosfor, B grubu vitaminler ve A vitamini içermesinin yaninda, yagli kisimlarinda doymus yag ve kolesterol içerikleri de yüksektir. Etin görünen yagli kisminin disindaki kirmizi et bile yüzde 20 yag içerir” diye konustu. 

C vitamini demir emilimini artirdigi için kurban etinin yaninda mutlaka salata veya sebze yemekleri tüketilmesi önerisinde bulunan Durmaz, bayram ziyaretlerinde meyve suyu ve asitli içecekler yerine maden suyu, açik sekersiz çay, bitki çayi ikram edilmesi ve tüketilmesini dile getirdi. Durmaz, “Tatlilardan sütlü tatli tercih edilebilir, serbetli tatli yenilecekse 1 porsiyondan fazla tüketilmemelidir. Günlük su tüketimine dikkat edilmelidir” önerisiyle sözlerini tamamladi. 


Salı 22.6 ° / 8.9 °
Çarşamba 24 ° / 12.4 °
Perşembe 24.5 ° / 13.6 °