YORGUNLUGA YOL AÇAN 7 BESLENME HATASI

Son günlerde yorgunluktan sikayet edenlerin sayisi giderek artiyor. Günlük yasantinizda enerjinizi düsüren, mutsuzluk hissine yol açan yorgunlugun altinda kronik bir hastalik yatmiyorsa, beslenme ve yasam biçiminizi gözden geçirmenizde fayda var.

Sağlık 12.05.2022 19:02:04 0
YORGUNLUGA YOL AÇAN 7 BESLENME HATASI


Son günlerde yorgunluktan sikayet edenlerin sayisi giderek artiyor. Günlük yasantinizda enerjinizi düsüren, mutsuzluk hissine yol açan yorgunlugun altinda kronik bir hastalik yatmiyorsa, beslenme ve yasam biçiminizi gözden geçirmenizde fayda var. Uzmanlar sagliksiz yasam tarzi kadar yanlis beslenme aliskanliklarinin da vücutta yorgunluga yol açabildigini belirterek, yapilacak bazi basit degisikliklerle önemli faydalar saglanabilecegini vurguluyor. Beslenme ve Diyet Uzmani Tuba Sungur, yorgunluga yol açan 7 beslenme hatasini anlatti, önemli uyarilar ve önerilerde bulundu. 

KARBONHIDRATA YÜKLENMEK 

Karbonhidratlar vücudumuzda hizla enerjiye dönüstürülen ilk besin ögeleridir. Karbohidratlar basit (rafine) ve kompleks olarak ikiye ayrilirlar. Saglikli beslenmede posa orani yüksek, kan sekerinde daha saglikli inis çikisi saglayan kompleks karbonhidratlari tercih etmek gerekir. Unlu yiyecekler, hamur isleri, serbetli tatlilar ve beyaz ekmek gibi basit karbonhidratlar posa orani düsük oldugu, yüksek kalori içerdigi ve kan sekerinin hizli yükselip düsmesine yol açtigi için çok az tüketilmelidir. Basit karbonhidratlar ayni zamanda kilo artisina, yorgunluga ve birçok kronik hastaligin da beraberinde gelmesine neden olur. Sürekli yorgunluk yasamak istemiyorsaniz rafine seker ve sekerli yapilmis gidalar yerine; tam bugday, bulgur, yulaf, bakliyat, sebze ve meyve gibi besinleri porsiyon kontrolüne dikkat ederek daha fazla tercih etmenizde fayda var. 


KAFEINI FAZLA TÜKETMEK

Toplum olarak günlük yasantimizda çay ve kahve gibi kafeinli içecekleri çok fazla tüketiyoruz. Ne yazik ki pandemi sürecinde de bu tarz içeceklerin tüketim miktarinda artis oldu. Asiri kafein tüketimi anksiyete, bas agrisi, sinirlilik, huzursuzluk ve uykusuzluga bagli yorgunluga neden olur. Yetiskin bireyler için günlük kafein tüketimi ortalama 250-300 mg olmalidir. Bu da günde 1-2 kupa filtre kahve ve 1 fincan Türk kahvesi ile karsilanmaktadir. Ancak kafeini bu günlük miktarlarin çok üstünde alan kisiler için birden asiri azaltmak dogru olmayacaktir. Olmasi gereken dozlara ulasmak için yavas yavas günlük alacaginiz miktara ulasmak, yoksunluk belirtilerini daha kolay atlatmanizi saglayacaktir. 

YETERSIZ SIVI TÜKETIMI

Vücudumuzda kaybedilen suyun yerine konmasi için yeterli miktarda sivi alimi çok önemlidir. Yeterli sivi alimi saglanmazsa vücut dehidrate (susuz) kalir ve kisiler daha yorgun hissederler. Gün içinde içilen çay-kahve de vücutta diüretik (hizli idrara çikis) etki göstererek vücudun daha da susuz kalmasina neden olur. Bunu önlemek için günde kilogram basina 30-35 ml su içilmelidir.


PROTEINDEN EKSIK BESLENME

Protein yetersizligi zamanla vücutta kas kaybina neden olur. Vücut direnci azalir, metabolizma yavaslar. Uzun süreli yetersiz protein aliminda ise vücut kendi dokularindaki proteini kullanmak zorunda kalir. Bunun sonucunda vücut agirligi azalir, halsizlik, anemi (kansizlik) ve ödem (sislik) olusur ve kisi kendini daha yorgun hisseder. Yetiskinler gün içerisinde kisiye özgü porsiyonlarda proteinden zengin olan et, tavuk, balik, yumurta, peynir, süt ve ürünlerini tüketmelidirler. Sporcularda günlük alinmasi gereken protein miktari artarken, bazi hastaliklarda bu miktarin kisitlanmasi gerekebilir. 


ÖGÜN ATLAMA VE DÜSÜK KALOROLI BESLENME

Düsük kalori ile beslenildiginde ve ögün atlandiginda kan sekerinde düzensizlik meydana gelir. Bu sebeple halsizlik gelisir ve kisi kendini yorgun hisseder. Bunu önlemek için ögün düzeni saglanmali, her gün yemek saatleri düzenli olmalidir. Ana ögünler arasinda açlik hissedildiginde kan sekeri düzenini saglamak için mutlaka ara ögün yapilmalidir. Hedefleriniz arasinda kilo vermek var ise size uygun saglikli ve düzenli bir beslenme plani uygulanmali. Bunu da mutlaka beslenme ve diyet uzmanina danisarak yapmalisiniz. 

ALKOL TÜKETIMI

Alkol kanda oksijen tasiyan kirmizi kan hücrelerinin sayisini düsürür. Bu da anemiye (kansizliga) neden olur. Anemisi olan kisilerde halsizlik, yorgunluk ve nefes darligi gibi belirtiler ortaya çikar. Bunun disinda kisi yogun alkol aliminin ertesi günü huzursuzca erken uyanma, bas agrisi, susuzluk ve mide bulantisi (Hangover sendromu) hissiyatlari ile güne baslar. Bu da kisinin yorgunluk hissiyatinin daha fazla artmasina neden olur. 


MAGNEZYUM IÇEREN BESINLER TÜKETMEMEK

Magnezyum eksikligi; yorgunluk, kas kramplari, zihinsel problemler, düzensiz kalp atisi ve osteoporoza sebep olur. Yogun yorgunluk hissediyorsaniz magnezyum eksikliginiz olabilir. Bunu bir kan testi ile ögrenebilirsiniz. Magnezyum eksikligini önlemek için düzenli olarak kabak çekirdegi, badem, kaju, çam fistigi, ceviz, ispanak, fasulye, mercimek, avokado, muz ve pirasa gibi bol miktarda magnezyum açisindan zengin yiyecekleri gün içerisinde tüketmeye özen gösterin. 


Salı 22.6 ° / 8.9 °
Çarşamba 24 ° / 12.4 °
Perşembe 24.5 ° / 13.6 °