Tahsin TUNA


Bergamadaslik Bildirgesi


GEREKÇE: Bergama’da dogan, Bergamali olan, Bergama’ya gelen, Bergama’da çalisan, Bergama’da yasayan, Bergama’dan ayrilan, Bergama’yi taniyan herkes Bergamalidir. Buraya geldiginde her seyi hazir buldu, gördü, kullandi, beslendi, yararlandi ve devam ediyor. Dogayi, kenti, köyü, tarihi eserleri, kültür degerlerini, yolu, suyu, havayi biz nasil bulduysak, onu, kusaklar ötesine koruyarak, kollayarak, gelistirerek, güzellestirerek teslim etmek durumundayiz. Bu amaçla Bergama insaninin ilkeli, kuralli, duyarli, tutarli olmasi gerektigi konular bütünlügüne “Bergamadaslik Bildirgesi” diyoruz.

MADDE.1- Bergama’da yasayan insanlar, köyde, kirda, kentte varlik nedeni saydiklari dogal çevreye karsi sorumluluk duyarlar.

MADDE.2- Madra ile Yund daglarindan, Bakirçay boyunca Ege Denizi’ne degin uzanan cografyada yasayan insanlarin kimligi doga ve toprak üzere yogrulmustur. Buna bagli bir inanç ve ahlak belirleyici bir nitelik tasir.

MADDE.3- Bergama, üç bin yillik zengin tarihi ve kültürel degerlere sahiptir. Bergama’da her yasayan bu degerlerin korunmasi, tanitilmasi, ve arastirilmasi konusunda bilinçlidir.

MADDE.4- Bergama’daki Osmanli döneminden kalma han, hamam, cami, çesme, köprü gibi eserlerin korunmasi, onarilmasi, hatta eski evlerin restore edilmesi hepimiz için çok önem tasiyan bir konudur.

MADDE.5- Kentin temizligi, düzeni, ev ve dükkanlarin iç ve dis görünümü kisi, kurum, ve kuruluslarca özenle yerine getirilir. Kent, ortak yasamin güzelligi, söz ve davranislarla bize özgü bir kent kültürüne bürünür.

MADDE.6- Bergama’da su, toprak, hava ve tarihsel degerler kutsaldir. Birlikte kullanimda cömert, korunmasinda duyarli, yaban bakislarda kiskançligimiz belirgindir.

MADDE.7- Bergama’da çalisanlar, esnaf, tüccar ve is sahipleri Bergama’nin kalkinmasi, güzellesmesi, kamu gereksinmeleri için pay ve katki koymada üzerine düseni yaparlar.

MADDE.8- Bergamalilar; demokratik, laik, sosyal hukuk devletine, insan hak ve özgürlüklerine, evrensel degerlere gönülden bagli ve saygilidir.

MADDE.9- Bergamadaslik duygulari farkliliklari ortak zemine çeken, birlikte hareket yaratan temel özelligimizdir.

MADDE.10- Bergama, konukseverligi ile dikkat çeker. Zaten ikinci gelislerinde Bergamali olurlar ve Bergamadaslik büyüyüp gider.

SONUÇ: Bilime, sanata, kitaba iki bin yil önce verilen degeri günümüzde asarak, çagdas Bergamali olmaya yürümeliyiz. Sorumluluklarimiz, duyarliliklarimiz, ödevlerimiz, görevlerimiz yukaridaki gibi. Bu bildirge halkin özelliklerinden süzülerek yazildi. Her okuyan olumlu buldu, fakat eksik gördü. Çünkü devami yine birlikte yazilacak. Siyasiler, sevgili Bergamali yöneticiler. Bu bildirgeyi benimseyip kabul eden tüm üst düzey siyasilere yazili bir biçimde çerçeve içinde verin. Verinki Bergamayi ne kadar sevdiklerini yapacaklari hizmetleriyle bize gösersinler.