Zozan AYDOGDU


GIZLI CENNET 'SU UÇURAN SELALESI'


Ilk defa 10 sene önce gittigim Su Uçuran Selalesi Aliaga, Manisa arasinda bulunan bir doga harikasi. Son dört yildir ise yilda bir kere olmak üzere selaleye gidiyorum. Selalenin bulundugu alan el degmezligini koruyor.

Gerçi son dönemde selalenin bilinmesi ile beraber insan tahribati da gözle görülür sekilde fark ediliyor. Her gidisimde dogaya birakilan çöp miktari artiyor.

Bölgeye çöp birakmakla kalmayip kedileri de birakiyorlar. Bu sebeple hizla çogalan bir kedi popülasyonu var. Varliginizi fark ettikleri an itibariyla sizinle gelen ve sizden yiyecek isteyen kediler etrafinizi sariyor. 

Su uçuran Selalesine 3 farkli noktadan gidebilirsiniz.

Menemen Çukurköy’den, Manisa Türkmen Köyü’nden ve benim takip ettigim rota Aliaga Karakuzu Köyü’nden.

Araciniz ile Karakuzu Köyünden Türkmen Köyüne dogru yaklasik 20 dakikalik bir yolculuk yaptiktan sonra Türkmen Köyüne girmeden sagda büyük Selale tabelasindan bozuk yola sapiyorsunuz.

Aracinizi yola sokmak istemezseniz (yol gerçekten kötü) 20 dakikalik bir yürüyüs ile santiye bölgesine varabilirsiniz.

Bu küçük yürüyüs sayesinde  yol kenarindaki meyve agaçlarindan meyve yiyebilirsiniz ve ayrica yolunuz üzerinde bulunan iki çesmeden su içebilirsiniz.


Santiye Bölgesine vardiginizda sizi karsilayan dereden karsiya geçerek küçük selalenin bulundugu alanda küçük bir mola verebilirsiniz. Hatta gün boyu kalmayi düsünüyorsaniz kamp alani olarak bu bölgeyi tercih etmenizi öneririm.

Büyük selaleye varmak için  20 dakika hafif zorlu bir yürüyüs yapmaniz gerekiyor. Ayakkabilarinizin kaymamasi önemli. Özellikle de dere yataginda bulunan kayalarin üzerinden geçer iken dikkatli olmanizda fayda var. Son zorlu kayalik alani geçtikten sonra Su Uçuran Selalesi tüm güzelligiyle karsinizda duruyor olacak. 

30 metre yükseklikten dökülen su tanecikleri yüzünüze çarptikça iyi ki geldim diyeceksiniz.

Yaktiginiz küçük atesin basinda kahvenizi hazirlarken ya da çayinizi doganin muhtesem renkleri baktiginiz her yerde içinize isleyecek.

Su sarkisini söylerken sizi küçük bir göleti bulunan selalede yüzmeye davet edecek (Bu yüzden yaniniza mayonuzu almayi unutmayin.)   

Havalarin hafiften isindigi bu zamanlarda kentten uzaklasmak, doga ile bas basa kalmak istiyorsaniz Su Uçuran Selalesine muhakkak gidin derim.